6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bayramda beslenmeye dikkat

Kurban Bayramı'nda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de arttığına dikkat çeken İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, vatandaşlara sağlıklı beslenme konusunda uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı'nda hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklara ve bilinçsiz beslenmenin oluşturacağı sağlık riskine dikkat çekildi. Hayvanlardan geçebilecek hastalıklara karşı kurbanlık hayvanların güvenilir yerlerden ve kişilerden satın alınması, uygun koşullarda kesilmesi gerektiğine işaret eden Kasapoğlu, bağırsak parazitlerinin yanında, hayvan hastalıklarının insana geçmesi gibi istenmeyen sonuçların oluşmaması için veteriner kontrolünden geçmiş hayvanların ve hayvan etlerinin seçilmesi gerektiğini belirtti.

Bayramda şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketiminin de arttığına dikkat çeken Kasapolu, "Şeker ve şekerli besin tüketiminin yanında et tüketimi de artmaktadır. Etler vücudumuzun yapı taşı olan proteinlerin en önemli kaynağıdır. İyi kalite proteinin yanı sıra yağ, çeşitli mineraller özellikle demir, çinko, fosfor, magnezyum ve vitaminleri de içerirler. Ancak C ve E vitaminini içermezler. Bu nedenle etlerin sebzelerle birlikte pişirilmesi veya etlerin yanında sebzelerin de tüketilmesi sağlıklı beslenme için oldukça önemlidir. Yağlı etlerin doymuş yağ ve kolesterol içeriği daha yüksek olduğu için kalp-damar hastalığı, şeker hastalığı, hipertansiyonu olan bireyler, bayramda yağsız veya az yağlı etleri tercih etmeli, kısıtlı miktarlarda tüketmeli, aşırıya kaçmamalıdırlar" dedi.

Kurban etinin kesimi ve tüketim süreci hakkında bilgi veren Kasapoğlu, kurban etinin uygun koşullarda kesildikten sonra, etlerin hayvanın uygun yerlerinden yağlı kısımları ayrılarak parçalanması ve mutlaka buzdolabında 1 gün bekletilmesi gerektiğini kaydetti. Etlerin pişirilmesinde haşlama, ızgara gibi yöntemlerin tercih edilmesi, kızartmalardan kaçınılması gerektiğini vurgulayan Kasapoğlu, "Çok yüksek ısıda uzun süre pişirme ve kızartma yöntemi çeşitli kanserojen maddelerin oluşumuna neden olabileceği için tercih edilmemelidir. Etle yapılan yemekler kendi yağıyla pişirilmeli, ilave yağ eklenmemelidir. Özellikle kuyruk yağı veya tereyağının et yemeklerinde kullanılmasından kaçınılmalıdır. Mangal üzerinde et pişirilirken kömür közüyle et arasında en az 15 santimetrelik bir mesafe bırakılmalı, etler ateşe çok yaklaştırılmamalı, alevle yakılarak pişirilmemelidir. Etlere pişirilmeden önce terbiye işleminin uygulanması tercih edilmelidir" diye konuştu.

Bayram boyunca tatlı, çikolata tüketimine dikkat edilmesi gerektiğini kaydeden Kasapoğlu, "Çevrenin ısrarcı tutumlarından ve aşırı yeme eğiliminden mümkün olduğunca uzak kalınmalıdır. Eğer tatlı tüketmek çok isteniyorsa hamurlu, şerbetli tatlılar yerine, sütlü tatlılar tercih edilmelidir. Özellikle 0-12 yaş grubu bebek ve çocukların, büyüme ve gelişime katkısı olmayan, boş kalori kaynağı şeker ve şekerli besinlerden uzak tutulmaları, bu tür besinlerin tüketiminden sonra diş temizliğine özen gösterilmesi gerekmektedir" şeklinde konuştu.

Kasapoğlu, sıvı alımının arttırılması gerektiğini, şeker, kalp ve yüksek tansiyon hastaları ile kronik hastaların, sürdürdükleri diyete bayram süresince de özen göstermeleri uyarısında bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 6 Aralık 2008 Cumartesi 13:16:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?