5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Bazlamaç'a icra şoku

Samsun'un Terme İlçesi'ne bağlı 750 haneli Bazlamaç Beldesi'nde 600 haneden 794 kişiye, kefil oldukları gerekçesiyle ana borç olan 249 bin 899 YTL pay edilerek icra tahkikatı başlatıldı. 

Edinilen bilgiye göre, 3 bin 970 nüfuslu Bazlamaç Beldesi'nde Kocaman Tarım Kredi Kooperatifi'ne ortak olanlar, 1990 yılından itibaren gübre alımı, tohum alımı gibi tarım ürünleri, kredi kullanımı gibi kooperatif faaliyetlerinden yararlandı. Bu zaman içerisinde bir çok köylü ortaklığa katıldı, bir çoğu da ortaklıktan ayrıldı. Aradan geçen yılların ardından köylüler kefil oldukları gerekçesiyle kooperatife borçlarını ödemeyen 37 kişinin borçlarının ödenmesi için tebliğ ile karşılaştı. Kefil olduklarından haberleri olmayan köylüler, borçların kendilerine ait olmadığı, kimseye kefil olmadıkları ve imza vermediklerini beyan etmelerine rağmen yaklaşık 794 kişiye toplu halde icra çıkartıldı. 

Geçmiş yıllarda bazı hayali kişilerin kooperatiften yararlandığını, borçlarını ödememeleri üzerine çarşaf listeyle borcun belde halkına yüklendiğini dile getiren Bazlamaç Belediye Başkanı Ömer Akbulut, hiç kimsenin 'sen kefil oluyor musun?' diye sormadığını, kafalarına göre o zamanın ortaklarının rasgele kefil olarak gösterildiğini iddia etti. Borcun asıl sahiplerinden tahsil edilmesini istediklerini dile getiren Akbulut, "Belde sakinleri fındıklarını satamıyor, bankalardan kredi alamıyor, çoğu icralık. Kooperatif asıl borçlulara gitmiyor, tahsil için köylülerin peşine düşüyor. 30 kişiye yakın borçlu gösterilen ölen kişiler var. Ölen kişilere nasıl kefil gösterilmiş anlam veremiyoruz. Devletin bu konuya el atmasını istiyoruz. Vatandaşımız perişan" dedi. 

Kooperatife 4 bin 500 YTL olan borcuna çok sayıda kefil gösterildiğini kendisinin de kefil olarak başka borçluyu yazıldığını kaydeden Davut Uyanık, kendi borcunu ödeyemediğini, faiz bindiğini, ama kendisinin de kefil gösterilmesine bir anlam veremediğini söyledi.
2 yıl önce ortaklıktan ayrıldığını, ayrılırken borcu olduğu takdirde üyelikten ayrılmasına izin verilmemesi gerektiğini dile getiren Mehmet Demirtaş, üstüne 15 YTL para da verdiklerini kaydetti. Eski kooperatif yönetim üyesi Kerim Uyanık, borçlar üzerinden yıllar geçmesi nedeniyle paranın yüksek meblağlara ulaştığını, nasıl kefil edildiklerinin garip olduğunu, ortak olmayana borç çıkartılmasının ise şaşılacak bir işlem olduğunu söyledi. 

Tarım Kredi Kooperatifleri Samsun Bölge Birliği Müdürü İbrahim Türkyılmaz, geçmiş yıllardan kaynaklanan sistem hatasının bulunduğunu, 2004 yılından itibaren sistemin tamamen değiştirildiğini söyledi. Kooperatifte ortaklar bir ürün alımı yapıldığı zaman kefil göstermedikleri takdirde otomatikman diğer üyelerin çarşaf listeyle kefil olarak gösterildiğini ve bunların sözleşmelerinde yer verildiğini dile getiren Türkyılmaz, "Borcunu ödemeyen 37 kişi bulunmakta. Bunların kefil sayısı ise 794'tür. Söz konusu borçların bu güne kadar çeşitli tebligatlar gönderilmesine rağmen tahsil edilemedi. Gerekli düzenlemeler yapılarak borçların ödenmesi için kolaylıklar sağlandı. Buna da başvuran olmadı. 31 Aralık'a kadar yeni bir düzenleme var ama halen başvuran yok. Bu tarihe kadar başvurmadıkları takdirde icra işlemi başlatılacak. Sadece bu beldeye has bir uygulama değil. 109 kooperatifin 100'ünde aynı sorun var. Sistemin yanlışlığı olabilir ama bu para tahsil edilmesi gerekli. Ölen kişinde kefil gösterildiği konusunda iddialar var. Elinde belgesi olan varsa bize veya mahkemeye başvurmalarını istiyoruz" diye konuştu.
iha
Yayın Tarihi : 21 Kasım 2006 Salı 15:16:24


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?