2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

BBP: 'TMO fındık alımı yapmalı'

BBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karabacak, hükümetin fındık konusunda yanlış adım attığını savunarak, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) 2009 yılı için fındık alımı yapması gerektiğini söyledi.

Karabacak, BBP Partisi Samsun İl Başkanlığı'ndaki görev değişimi için Samsun'a geldi. İl Başkanlığı görevini yaklaşık 5 yıldır yürüten Abdurrahim Katipoğlu, görevini Şahin Polat'a devretti. İl Başkanlığı görevinin devir teslim töreninin ardından konuşan BBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karabacak, fındıkta üreticilerin mağdur edildiğini belirtti.

Türkiye'nin önemli bir ihracat ürünü olan fındık üzerinde özellikle son 3 yılda oyunlar oynandığını öne süren Mehmet Karabacak, "Oynanan oyunun kuralı ise oyun oynanırken değiştirilmektedir. 2006 yılında fındık hasadı başladığında, FİSKOBİRLİK fındık alamaz duruma getirildi. Hükümetten hiç bir ses yok. Fındık, toplamaya başlanacağı bu günlerde, hükümete düşen görev 2009 yılı ürünü fındık taban fiyatının açıklanmasıdır. Hükümet üzerine düşen bu görevi yerine getirmelidir. 28 Ağustos 2006 tarihli fındık alım ve satımı hakkındaki Bakanlar Kurulu kararı ile TMO, fındık alım satım fiyatlarını belirlemeye yetkili kılınmıştır. Bu karar halen yürürlüktedir. Bu karara göre, hükümetin taban fiyatını açıklaması ve alımlara başlaması gerekir. Devlet ciddiyeti bunu gerektirir. Hal böyle iken, Bakanlar Kurulu'nun 2009 yılı hükümet programı çerçevesinde, fındık ürünün desteklenmesine ilişkin uygulamanın rasyonel hele getirilmesi için TMO'nun fındık alımı yapmayacağına ilişkin kararı, Tarım Bakanı tarafından duyuruldu. Bu
açıklama 2009 yılı fındık hasadının başlamasına 10 gün kala yapılmıştır. Aslında, halen Bakanlar Kurulu kararını iptal eden bir kararı yoktur. Hükümet bu açıklamanın ardından önce 4 TL'den işlem gören fındık, 3 TL'ye kadar inmiş ve bu gidişle daha da inecektir. Üretici, tefecinin insafına terk edilmiştir. Bunun devlet ciddiyeti ile bağdaşan bir yönü olmadığı gibi insaf ve vicdanla ölçülecek bir tarafı da bulunmamaktadır" dedi.

BBP olarak, hükümetin fındıkla ilgili yanlış adım attığını ve bundan vazgeçmesini istediklerini Mehmet Karabacak, yürürlükte olan TMO'nun fındık alımına yetkili olan kararı gereğince, 2009 yılı için fındık alımı yapılacağının açıklanmasını beklediklerini ifade etti.

Hayatını Türk milletin birliği, beraberliği ve milletin karnı tok olması için uğraşan Muhsin Yazıcıoğlu ve helikopter kazasında birlikte ölen 5 kişiye rahmet dileyen BBP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Karabacak, "Kaza süreci ile ilgili takiplerimize devam etmekteyiz. Helikopter kazası ile ilgili soruşturma 3 koldan devam edilmektedir. Kahramanmaraş Adli Cumhuriyet Savcılığı, BBP'nin oluşturmuş olduğu kaza komisyonu ve TBMM Araştırma Komisyonu tarafından soruşturma devam ettiriliyor. BBP'liler olarak bu kaza süreci ile ilgili kamuoyunun vicdanında olan bütün şüpheleri ortadan kaldırılıncaya kadar takibatımıza devam edeceğiz" diye konuştu.

BBP iktidarında, ayırma, kayırma, çalma, çaldırma ve adrese teslim uygulama olmayacağının altını çizen Karabacak, hak edenin hakkını alacağını, gerçek anlamda da adaletin yerini bulacağını sözlerine ekledi.
 

İHA
Yayın Tarihi : 22 Temmuz 2009 Çarşamba 17:18:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?