2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Belediye elektrik üretecek

Samsun Büyükşehir Belediyesi mega bir projeye daha imza atıyor.


Yıllık 100 milyon TL olan yatırım bütçesinin 5 milyon TL'sini enerji harcamalarına ayırmak zorunda kalan Büyükşehir Belediyesi, tüketilen bu enerji bedelinin belediye kasasında kalması ve yatırıma dönüştürülmesi için kolları sıvadı. Çakmak Barajı'ndan gelen hat üzerindeki arıtma tesisinin ağzına enerji tribünleri kurmayı, Kürtün Irmağı anakol memba havzasına kaya dolgu baraj yapmayı planlayan Büyükşehir Belediyesi, projelerin tamamlanmasıyla hem kendi enerjisini kendisi üretmiş olacak, hem de içme ve kullanma suyu temin edecek. Projenin fizibilite ve etüt çalışmaları devam ediyor.


21. yüzyılda yerel yönetimlerin de, sanayi üretimlerinin de en önemli sorununun enerji sorunu olduğunu, yerel yönetimlerin masrafları içerisinde en önemli harcamanın enerji harcaması olduğunu söyleyen Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, yıllık 100 milyon lira olan yatırım bütçelerinde 5 milyon TL elektrik harcamasının olduğunu söyledi. Yılmaz, "Yatırım bütçemizin yüzde 5'lik bölümünü enerji harcaması alıyor. Bu önemli bir rakam. Tüketilen bu enerji bedelinin belediye kasasında kalması ve yatırıma dönüştürülmesi için kendi enerjimizi kendimiz üretmeye karar verdik. Belediye Başkanı olduğum 1999 yılında en önemli harcamalarımızdan birini otobüs işletme filomuzun yakıt giderleri oluşturuyordu. O tarihte belediyede çalışan personelin yaklaşık yüzde 10'u otobüs sürücüsü ve tamir personeliydi. Bu çok büyük bir rakamdı, büyük bir harcamaydı. Biz işe o tarihlerde bunlardan başladık. Şimdi ise en büyük gider kalemimizi enerji oluşturuyor. Yıllık 100 milyon TL belediye yatırımının aşağı yukarı 5 milyon TL'si enerji masraflarına gidiyor. Çevre ve Orman Bakanlığı'na bağlı DSİ Genel Müdürlüğü'nden ve Enerji Bakanlığı'ndan gerekli müsaadeleri alarak ve protokolleri yaparak, bazı yerlerde prodüksiyon tesisleri kurmayı düşünüyoruz. Bu enerji harcamasını kompanse edecek, finanse edecek, küçük bir santral kuracağız" dedi.

"2.5 YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK"
Projenin birinci etabında Samsun İçmesuyu Arıtma Tesisi'ne çapı 220 cm olan beton gömlekli çelik cebri boru ile Çakmak Barajı'ndan gelen hat üzerindeki arıtma tesisinin giriş ağzına enerji türbinleri koyarak elektrik enerjisi üreteceklerini söyleyen Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu bölgede yer alan belediyemize ait içme suyu arıtma tesislerinin yıllık elektrik enerjisi sarfiyatı 500 bin kilovat saat olup, parasal değeri 150 bin TL'dir. Söz konusu enerji tribününün toplam maliyeti 1 milyon 500 bin TL'dir. Bu durumda tesis 10 yılda kendisini amorti edecektir" diye konuştu.
Projenin ikinci etabında Kürtün Irmağı anakol membaa havzasına kil çekirdekli kaya dolgu baraj yaparak burada hem elektrik enerjisi üreteceklerini, hem de içme ve kullanma suyu temin edeceklerini ifade eden Yılmaz, "Ada mevkiinde Kolocadağ Vadisi'nin içerisinde bir noktaya küçük baraj ve bu baraja bağlı bir türbin(enerji santrali) yapacağız. Bu barajda biriktirdiğimiz suyu o civardaki köylere vereceğiz. İlimizin sahilinden pompa aracığıyla üst kotlara çok fazla elektrik harcayarak su ihtiyacını karşıladığımız birçok köyümüze hem su vereceğiz, hem de enerji ihtiyacını masrafsız bir şekilde karşılayacağız. İyi bir sonuç alırsak oradan Atakum ilçesine götürmeyi planlıyoruz. Artan Atakum nüfusunun su ihtiyacını uzak olan Çakmak Barajı'ndan karşılamak yerine, Kulaca Vadisi'nden karşılamak daha mantıklıdır. Buradaki tesisin yapım maliyeti 10 milyon TL'dir. Barajın depolama hacmi 15 milyon metreküptür. Bu barajdan içme ve kullanma suyu olarak verilecek suyun miktarı 0.5 metreküp/saniye olacaktır. Bu bölgede yer alan belediyemize ait Asfalt Plenti ve Doğal Taş Elemanları Üretim Tesisleri'nin elektrik enerjisi ihtiyacı da buradan karşılanacaktır. Bu tesislerin yıllık enerji tüketimi ise 500 bin TL'dir. Bu iki projenin toplam maliyeti ise 12 milyon TL olacaktır ve kendisini 10 yılda amorti edecektir. Elde edeceğimiz bu enerjiyi enerji bakanlığına verelim ve karşılığında harcadığımız enerjiye para vermeyelim fikrimiz var. Bu tesisleri bugünden itibaren kabul edersek, 2.5 yıl içinde tamamlarız" şeklinde konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 13 Şubat 2009 Cuma 16:57:56


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
Mustafa Samsun IP: 85.105.163.xxx Tarih : 13.02.2009 18:49:41

Büyük Başkanımız. Size güvenimiz her zaman tamdır ve yapacağınız herşeye kefiliz. Artık bir megakentliyiz diyebiliyoruz.