2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Berberin izni tartışma konusu oldu

Samsun Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, pazar günleri berberlerin açık olması için başlatılan imza kampanyasıyla ilgili olarak, "Üyelerimizin çoğunluğu pazar günü izin kararına itiraz ederse ben bunu bozarım" dedi.
Türkiye'de sadece Samsun'da pazar günleri kapalı olan berberlerin ekonomik kriz nedeniyle açık olması için vatandaşa yönelik "Berberimi Pazar Günü İstiyorum" konulu imza kampanyası başlatan Niyazi Akdemir'e Başkan Zabit Pilan'dan cevap geldi. Özellikle 365 gün bir insanın çalışmasının insan haklarına aykırı olduğunu belirten Pilan, kendilerinin sanatlarını icra ettiklerini ve her gün çalışmalarıyla birlikte berber esnafı ve ailesinin ciddi şekilde psikolojisinin bozulduğunu belirtti.


Mevcut berberlerin tamamının 5 yıldır olağan genel kurulda pazar günü izin yapmak istedikleri için kararlarını kendilerinin aldığına dikkat çeken Berberler Odası Başkanı Zabit Pilan, "Bu karara Niyazi Akdemir de olumlu baktı. Ama şimdi böyle bir tutuma niye girdi bilmiyorum. Amacımız, odaların hak ve hukukunu korumak, berberlerin arasındaki saygınlığı sağlamaktır. Bunun da yapılmasının bir nedeni işyerlerini herkesin kapatmasıdır. Dolayısıyla damatlar gündeme geliyor. Cumartesi günü damatlar saçlarını kestirip, pazar günü de berber damadın evine gidiyor, tıraşını yapıyor. Hangi berber damadın evine gitmiyorsa onun da diplomasını iptal ederim. Dolayısıyla bir üyemiz krizi bahane ederek pazar günleri dükkanların açık olmasını istiyor. Bu arkadaşımıza mevcut berberlerden imza topla, dedim. 500 civarında dükkanımız mevcut. 2 bin civarında da toplam personelimiz var. Kalfa ve çıraklardan ziyade sadece dükkan sahibi berberlerden sadece 5 tanesinin bu işe imza vereceğini düşünüyorum. Daha fazlasının vereceğini düşünmem. Bu arkadaşımız ise vatandaşa açtı imzayı, vatandaşın imzası odamızın genel kurul kararını bağlamaz. İsterse 100 bin imza toplasın, genel kurulumuzu etkileyecek bir durumun olması mümkün değil. 500 berberin 10'da 1'i imza versin, şapka çıkaracağım" dedi.
Zabit Pilan, vatandaş yerine berberlerden imza toplaması gerektiğine işaret etti. Türkiye genelinde bu sistemi sadece kendilerinin tutturduğunun altını çizen Başkan Pilan, "Oda yönetimi bu konulara hassastır. Üyelerimiz istirahat ederken biz sürekli denetim yapıyoruz. Yaklaşık 400 berber eşi beni aradı. Eşiyle haftada 1 gün olsa vakit geçirdiklerini söylediler ve teşekkür ettiler. Aslında vatandaş bir şekilde cumartesi ya da pazartesi günü berbere gelecek. Ayrıca önceden cumartesi günleri 17.00-18.00'e kadar açık olan berberler, izin günü olması nedeniyle 23.00'e kadar dükkanlarını açık tutabiliyorlar. Herkesin işyerlerini kapatması çalışanlarımızı sevindiriyor. Sanatımızı icra ettirdiğimiz için bu izin günlerini devam ettireceğiz. Üyelerimizin çoğunluğu pazar günü izin kararına itiraz ederse ben bunu bozarım" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 20 Mayıs 2009 Çarşamba 20:25:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?