5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

BESYO öğrencileri de sigara tiryakisi

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Yaşar Doğu Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu'nda (BESYO) okuyan öğrencilerin yüzde 14'ünün sigara tiryakisi olması şaşırttı. 

OMÜ Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı tarafından yapılan ve 207 öğrencinin katıldığı araştırmada, sigara içen ve içmeyen katılımcılar arasında cinsiyetler ve aile yapısı açısından fark bulunmazken, ailede sigara içme durumu, barınma durumu ve çocukluğunun geçtiği yer açısından farklar bulunduğu belirlendi. Kız ve erkek öğrencilerde sigaraya başlama yaşı 16 olarak tespit edildi. 

Sigara içenlerin yüzde 44.8'inin birkaç kez bırakmayı denediği, yüzde 11.1'inin ise organize bir sigara bırakma programına katıldığı kaydedildi. Öğrencilerin, bağımlılık-bağımsızlık çatışması, akran baskısı ve cinsel kimlik arayışı gibi sorunların daha yoğun yaşandığı ergenlik döneminde sigaraya başladığı belirtildi. Sigara içen katılımcılara, sigaraya başlamada etkili olan faktörler sorulduğunda yüzde 93.1'i "Arkadaşlarımız içiyordu", yüzde 6.9'u ise "Babam içiyordu" yanıtını verdi. 

Araştırma grubunda yer alan Yrd. Doç. Dr. Sevgi Canbaz, "Dünyada ölüm nedenleri arasında tütün ikinci sırada yer almaktadır. Gençlere model olacak öğretmen ve doktor gibi mesleklerin üyeleri ile anne-babalar bilinçlendirilmelidir. Diğer yandan da sigarayı bırakma kampanyaları düzenlenerek salgının gerilemesine çalışılmalıdır" diye konuştu. 

Canbaz, sigara içmeyi önleme konusunda toplumda önemli rol oynayan öğretmenlerin, özellikle de sigara ve sporun birlikte bağdaşmaması nedeniyle beden eğitimi öğretmenlerinin önemli sorumlulukları bulunduğunu sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 27 Kasım 2006 Pazartesi 10:45:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?