6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Biberde malçlama verimi artıyor

Karadeniz Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün (KTAE) yaptığı araştırmada, Karadeniz'de domates ve biberde malç örtü uygulaması sonucunda erkencilik ve verim de artış sağlandığı tespit edildi.


KTAE Müdürü Dr. Hasan Özcan, domates ve biberde malç örtü uygulaması ile ilgili enstitü uzmanları tarafından yürütülen proje sonucunda erkencilik ile verimde önemli artışların meydana geldiğini tespit ettiklerini söyledi. Özcan, Türkiye'de 10 milyon ton domates üretimi ve 1 milyon ton biber üretimimiz göz önünde bulundurulduğunda, bölgenin de önemli potansiyele sahip olduğunu belirtti. Özellikle Bafra, Çarşamba, Amasya ve Tokat ovaları Karadeniz Bölgesi’nin 4 önemli ovası olduğunu hatırlatan Özcan, bölgede yoğun şekilde domates ve biber tarımı yapıldığını, Türkiye'nin yüzde 9 domates, yüzde 11 biber üretiminin karşılandığını vurguladı.


Proje lideri Ziraat Yüksek Mühendisi Aydın Apaydın, projede polietilen malç (naylon örtü) ve agril uygulamalarının Karadeniz Bölgesi'nde domates ve biber verimine etkisini bu çalışmayla detaylı olarak araştırdıklarını belirtti. Ekonomik analiz sonuçlarına göre de Samsun koşullarında domates ve biberde 1 Mart'ta tohum ekimi yapmanın ve dikimde toprak örtüsü olarak siyah naylon örtü ve agril kullanmanın daha karlı olduğu ifade eden Apaydın, "Bu uygulamaların domateste yüzde 40, biberde yüzde 70 verim artışına neden olduğu bulunmuştur. Yapılan uygulamaların domateste erkenci ürün verimini 23 kat ve biberde 3 kat arttırdığı tespit edilmiştir. Bulunan bu sonuçların üreticiler tarafından uygulanması ile domates ve biber üreticilerinin gelirini önemli ölçüde artıracaktır" dedi. Apaydın, sebzelerde malç uygulamasının verim ve erkenciliğin yanında, hastalıklar yönünden de ürünlerin çürümesini azaltıcı ve ürün kalitesini artırıcı etkisinin tespit edildiğini de sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 17 Haziran 2008 Salı 16:38:17


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?