6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bilimsel Eczacılığın 169. yılı

Samsun Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, eczanelerin eş değer ilaç verme yetkilerinin bulunduğunu belirterek, eş değer ilacın aynı etki ve daha az maliyet olduğunu söyledi.

Bilimsel Eczacılığın 169. ve Samsun Eczacı Odası'nın kuruluşunun 52. yıldönümü nedeniyle düzenlediği basın toplantısında açıklamalarda bulunan Arman Üney, ülkenin eczacıları olarak, toplum sağlığını iyileştirmek ve topluma daha iyi bir ilaç ve sağlık danışmanlığı hizmeti verebilmek için çaba sarf ettiklerini kaydetti.

İlaç firmalarının kamuya yaptığı ıskontoların eczane üzerinden geçerken yaşanan yüzde 2.5 ve 3 civarındaki kayba artık tahammürlülerinin kalmadığını belirten Üney, "Artık geri ödeme gecikmesi yaşamak istemiyoruz. İlaçla reklamın yan yana gelmesine, bazı ilaçların tezgah üstü olarak reçetesiz satılmasına karşı, halk sağlığını korumak için çalışıyoruz. Kaynağından kesilen katılım paylarının düzenli ve zamanında ödenmemesi, yatsa bile hangi aya ve hangi faturaya ait olduğu bilinmediğinden takip edilemez olması sorununu anlayamıyoruz. Muayene ücretleri üzerimizden tahsil edilerek, sağlık sisteminin tahsilat memuru olmak istemiyoruz. Dünyada uygulaması olmayan bir şekilde 'günübirlik tedavi' adı altında bazı reçetelerin özel hastanelerden karşılanmasının önünün açılması, sahte ilaçların takibinde hırsızın hiçbir suçunun olmadığı varsayılarak eczacının cezalandırılmasına yönelik bir sistem kurulması çalışmaları, hekimin yazdığı reçetedeki sorunların ve eksikliklerin bedelinin hem maddi olarak hem de sözleşme feshi şeklinde eczacıya ödetilmesi ve eczacının hasta ile karşı karşıya bırakılması, eczacıyı sağlık sisteminin günah keçisi haline getiriyor. Oysa biz eczacılar, ilaç ve sağlık danışmanı olarak sağlık sisteminin ayrılmaz bir parçasıyız ve öyle kalmak istiyoruz" dedi.

Türkiye'de bir ilaç sanayisinin bulunmasının halk sağlığının korunması, ekonomik ve stratejik açıdan büyük önem taşıdığını vurgulayan Arman Üney, "Son yıllarda Türkiye'deki en büyük 20 ilaç firmasının 14'ü yabancılar tarafından satın alınmıştır. İlaç firmalarının ayakta durabilmeleri için çok güçlü uluslararası standartlara sahip AR-GE'ye sahip olmaları gerekmektedir. Türkiye'de ilaç sanayi güçlüdür, ancak gücünün bir kısmını fason üretimden almaktadır. AR-GE yatırımları çok pahalı ve piyasaya sürülmesi için yaklaşık 10 yıl gerektiren yatırımlar olduğundan, özel teşvik kapsamına alınmadığı sürece, orijinal ilaç üretiminin bir cazibesi olmayabilir. AR-GE alt yapısının geliştirilmesi ve gerekli insan gücünün eğitimi, diğer önemli konulardandır. Ulusal çıkarlarımızın gözetileceği ulusal bir ilaç politikası ve stratejisi oluşturulmalıdır. İrlanda, Singapur, Hindistan, İsrail, Hong Kong gibi ülkelerin başarıları araştırılmalı ve takip edilmelidir" diye konuştu.

Eş değer ilacın aynı etki ve daha az maliyet içerdiğine dikkat çeken Üney, eczacının hastaya reçetede yazılan ilacın eş değerini verme yetkisinin bulunduğunu aktardı. Üney, "Emin olunuz ki eczacınızın size verdiği ilaç, reçetenize yazılan ile tıpatıp aynı etkiyi gösterecektir. Bu uygulamanın temel amacı, ülke ekonomisini korumaktır. Jenerik İlaç Birliği verilerine göre, tüketiciler jenerik ilaçları kullanarak yüzde 30 ila 80 arasında tasarruf sağlayabilmektedirler. Sadece jenerik ilaç kullanımına teşvik
ile, 2005 yılı için bu rakam 615 milyon dolar olarak hesaplanmıştı. Bu rakam 2007 yılı için 808 milyon YTL olarak gerçekleşmiştir" şeklinde konuştu.

Eczacıların halkı doğru ilacı, doğru zamanda, doğru dozda kullanmaları konusunda sürekli uyardığını dile getiren Eczacı Odası Başkanı Arman Üney, "Buradan bir kez daha hastalarımıza sesleniyoruz: Lütfen, evlerinizde kullanım süresi dolmuş, ne olduğunu tam olarak bilmediğiniz ilaçları kullanmayın. Lütfen, ilacınızı tam olarak size söylendiği biçimde kullanın. Lütfen komşularınız ya da tanıdıklarınızın tavsiyesi ile ilaç kullanmayın. Her ilaç her kişide aynı etkiyi göstermez. Lütfen, internetten ya da eczane dışında başka bir yerden ilaç almayın. Çünkü buralardan alınan ilaçların sahte olması ihtimali çok yüksektir" ifadelerini kullandı.

.
Yayın Tarihi : 14 Mayıs 2008 Çarşamba 16:18:14


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?