6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Binalara ısı yalıtımı şart!

Samsun Doğayı Koruma Derneği (SAMDOK) Başkanı Murat Bulut, Türkiye'de sadece binaların yalıtımı ile yılda 3 milyar dolarlık tasarruf elde edilmesinin mümkün olduğunu söyledi.


‘31 Ekim Dünya Tasarruf Günü’ nedeniyle açıklamalarda bulunan Murat Bulut, günümüzde doğal kaynakların hızla tükenmesi, çevre kirliliği ile birlikte ekolojik dengenin bozulmaya başlaması ve enerji üretiminin yüksek maliyetinin enerji tasarrufu konusunda çok daha duyarlı olunmaya ittiğini kaydetti.

Yapılan araştırmalarda Türkiye'de enerjinin büyük bölümünün sanayide ve konutlarda tüketildiğini, konutlarda tüketilen enerjinin de büyük kısmının ise ısınma için kullanıldığını hatırlatan Bulut, her geçen gün enerji üretimi ile tüketilen enerji arasında arasındaki farkın açıldığına dikkat çekti. Enerjisinin yüzde 70'ini yurt dışından sağlayan Türkiye için özellikle enerji alanında yapılacak iyileştirmelerin ciddi anlamda tasarruf sağlayacağını dile getiren Bulut, "Türkiye'de sadece binaların yalıtımı ile yılda 3 milyar dolarlık tasarruf elde edilmesi mümkün. Yeterli seviyede ısı yalıtımı yapılmış bir binada, ısıtma periyodunda, iç ortamda belirli bir iç sıcaklık sağlamak için gereken ısı enerjisinin bir kısmı iç kaynaklardan ve güneş enerjisinden sağlanır" dedi.


Türkiye'de enerji tüketiminin yüzde 27'sinin konutların ısıtılmasına harcandığını ifade eden Sevgi, "Bu değer, enerjisinin yüzde 61.5 'ini ithal eden ülkemiz için çok büyüktür. Dolayısıyla bu değerin azaltılması gerektiği şüphe götürmez bir gerçektir. Binalarda enerjinin yüzde 40'ı yalıtımsız dış duvar, yüzde 30'u pencere, yüzde 17'si dış kapılar, yüzde 7'si çatı ve yüzde 6'sı zeminden kaybedilir. Binaların yalıtımı ile yüzde 25 den yüzde 50'ye varan yakıt tasarrufu sağlanması mümkündür. Oda sıcaklığını 1 santigrat derece arttırmak için yaklaşık yüzde 6 oranında daha fazla yakıt gerekmektedir. Isı kayıpları çatıdan, duvardan, döşemeden, camdan ve tesisattan doğru yalıtım ile önlenebilir" diye konuştu.


Bulut, yeni yapılan binalar için enerji sertifikası verilmesi, eski binalarda enerji tüketiminin azaltılması, halkın bilinçlendirilmesinin önemine de değindi.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 15:05:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?