5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Bolat Samsun'da

MÜSİAD Genel Başkanı Dr. Ömer Bolat, kavga ve gürültü olan yerlerin gelişmesinin mümkün olamayacağını belirterek, kavga ve gürültüyle değil birleşerek sorunların çözümlenmesi gerektiğini söyledi. 

MÜSİAD Samsun Şubesi tarafından Büyük Samsun Oteli'nde düzenlenen iftar yemeğinde bir konuşma yapan Bolat, küçük sermayelerin birleşmesiyle büyük işlerin başarılabileceğini kaydetti. Ölçeklerin büyütülüp, birim maliyetlerinin düşürülüp markalaşmaya önem verilmesi gerektiğine işaret eden Bolat, tarım sektörünün önemini vurguladı. Bolat, "Türkiye'de artan nüfus nedeniyle topraklar küçülüyor ve verim düşüyor. Bu noktada tarımda katma değerin artması ve verimin arttırılması için sermayenin bu sektöre yatırım yapması gerekiyor. MÜSİAD olarak Tarım Raporu hazırlıyoruz. Şuanki bulgulara göre, bugün 40 milyar dolarlık yıllık milli geliri olan tarım sektörünün Türkiye'de en az 500 milyar dolarlık daha üretim yapabileceğini öngörüyoruz" dedi. 

İstikrarın her şeyin başı olduğuna dikkat çeken Bolat, "Ailede, okulda, devlet idaresinde, eğer bir yerde kavga ve gürültü varsa oranın gelişmesi olanaksızdır. Yakın tarihimize baktığımızda bunu görüyoruz. Bu güzel coğrafyada maalesef istikrar dönemlerinin oldukça sınırlı olduğunu görmekten de doğrusu hicap duyuyoruz. Yakın zamana kadar istikrar istisna, istikrarsızlık adeta bir kural gibiydi. Bununda olumsuz etkilerini ekonomide, siyasi atmosferde hep beraber yaşadık. Ekonominin gelişmesi için, dış politikada dik durabilmek için istikrarımızı korumamız lazım. Kavga ve gürültüyle değil, birleşerek sorunlarımızı çözmemiz lazım. Eğer bir ülkede siyasi partiler, sivil toplum kuruluşları ve toplum, bölük-pörcük, parçalı ise oradan bir hayır gelmiyor. Türkiye'nin rekabet yarışında ileri gidebilmesi için birlik ve beraberliğini koruması lazım. Bakın dış politika nelerle sıkıştırılıyoruz. Bir taraftan İslam karşıtlarının propagandaları, diğer tarafta KKTC ve Ermeni konusundaki sıkıştırmalar ortada. Bunun için bizim cevabımız; birlik içinde bütün olarak, güçlü olarak, ekonomiyi güçlendirerek olmalı. Milli politikalarda tek ses olarak cevap verebilmeliyiz" diye konuştu. 

Makro istikrarda, büyüme yarışında, ihracatın artışında, yatırımın artışında ve dış yatırımın artışında olumlu kazanımlar olduğunu belirten Bolat, "Ancak, bunun yanında ithalat ve cari açıktan endişe duyuyoruz. Ayrıca, işsizliği artırma konusunda çok ciddi adımlar atılmasının yanısıra işsizliğinin önemli ölçüde azaltılması mümkün olamadı. Bunlar bilinen gerçekler. Ama biz diyoruz ki, makro istikrar artık tamamlandı. Artık kriz dönemleri geride bırakıldı. Bundan sonraki yapılması gereken; vitesi değiştirmek, mikro tedbirlere, ülke sanayileşmesine, ülke tarımına, ülke ekonomisine yeni bir hız verebilmek olmalıdır" ifadelerini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2006 Çarşamba 23:21:54
Güncelleme :19 Ekim 2006 Perşembe 10:43:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?