2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Borpanel Libya'ya açıldı!

BORPANEL ORGANİK KAPI İHRACATINA BAŞLADI

Borsan Grup, zarar eden fabrikaya 10 milyon dolar yatırım ile Borpanel adı altında ahşap panel, kablo makaraları, mobilya ve kapı üretimiyle sektörde lider konuma yükseliyor. Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, "Borpanel 2010 yılında parlayan yıldız olacak'' dedi.

Samsun Serbest Bölgesi'nde 2002 yılında 23 ortakla kurulan Türkpanel, 4 yıl faaliyette kaldıktan sonra gerekli sermaye yatırımları ve teknolojik yenilikler yapılamaması nedeniyle beklenen sıçramayı yapamadı. Fabrikanın, yapılan görüşmeler sonucunda Borsan Grubu'na 2007 yılında devri yapıldı. 5 bin metrekarelik faaliyet alanı 9 bin metrekareye çıkarıldı ve 10 milyon dolar yatırımla ayda 200 metre panel, 5 bin ağaç kablo makarası, 4 bin civarında kapı üretim kapasitesine ulaşıldı. Organik ahşap ürünlerde alanında söz sahibi olmak isteyen Borpanel, 100 çalışanı ile yükselişini sürdürüyor. Yeni geliştirilen projelerle üretimine başlanan ahşap ve organik kapı imalatında ilk olarak Libya'dan 1.5 milyon dolarlık sipariş alınırken, 5 milyon dolarlık siparişte de ön anlaşma sağlandı. İstihdam alanını da geliştirmeyi planlayan Borpanel, çift vardiya sistemiyle istihdamı ikiye katlamayı planlıyor.

Borpanel'in çalışma alanı, yapılan yatırımlar ve hızlı yükselişi ile yurt dışı faaliyetleri hakkında bilgi veren Borsan Grup Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ölmez, tesisin kurulduğu günden bu yana zarar ettiğini ama fabrikanın üst düzey Alman teknolojisi ile kurulduğu bilgisini verdi. Ölmez, 2007 yılında fabrikayı devraldıklarını, ilk olarak fabrikanın neden zarar ettiğini araştırdıklarını, projelerin doğru projeler olmadığını, panel ve yarı mamul üretimiyle hiçbir zaman rantabl olunamayacağını, üstün teknoloji, alt yapı olmasına rağmen mevcut şartlarda artıya geçilemeyeceğini tespit ettiklerini kaydetti.

2008 yılı sonunda yeni bir kararla birlikte, üretilen ham maddeyi ürüne çevirmek, yeni ürünler geliştirerek, ciroyu artırıp katma değeri yükseltmeye yönelik kolları sıvadıklarını belirten Adnan Ölmez, "2010 yılı Borpanel için parlak yıl olacak. Yeni yaptığımız fizibiliteyle, çok üst düzey makine alımı yaptık. 5 bin metrekare olan faaliyet alanını ek tesislerle 9 bin metrekareye çıkardık. Ukrayna ve İstanbul'daki dış ticaret müdürlüğümüzde showroom çalışmaları yaptık. Yeni ürettiğimiz kapı ve yer döşemesi duvar kaplaması modellerini tasarladık. Ürün geliştirme birimini kurduk, 30'un üzerinde farklı kapı modeli geliştirdik" dedi.

"Türkiye'de ilk olarak tamamen masif organik yer döşemeleri ürettik" diyen Ölmez, "Masif organik tabir ettiğimiz kapılar, duvar kaplamaları da tasarlandı. Geçtiğimiz Haziran ayında 3 bakanın katılımıyla açılışımızı gerçekleştirdik. İşe yeniden başlar başlamaz, doğru zamanda, doğru yerde, doğru bir proje yaptığımızı anladık. Hemen olumlu sinyalleri almaya başladık. 3 ayı doldurmadan ciddi siparişler aldık. Borsan elektriğin uzmanlaşmış dış ticaret kadrosundan da istifade ediyoruz. İstanbul'daki dış ticaret müdürlüğümüzün bir katında Borpanel'in showroomu oluşturuldu. Ukrayna'daki şirketlerden birine de satış organizasyonunu verdik. Showroomla Ukrayna genelinde satış yapıyoruz. Ukrayna'dan satış gelmeye başladı. Geçen hafta Libya'da Borsan'ın distribütörü olan firma ile 1.5 milyon dolarlık kapı bağlantısı yaptık. Bunu çok önemsiyoruz. Devamında 5 milyon dolarlık, 20 bin kapı daha var. Bu sipariş ileri düzeyde moral oldu" diye konuştu.

Yurt dışında bağlantılar yapmanın aylar, bazen yıllar aldığına dikkat çeken Ölmez, şunları söyledi :"Dış ticaretteki bilgi ve teşkilatımız ikinci üretimimizde çok büyük artı sağladı. Borsan elektrik 40 ülkeye ihracat yapıyor. İhracat oranını da yükseltiyor. Olumlu sinyaller alıyoruz. Üretimi seri hale getirmek için çalışıyoruz. Alt yapımız tamam ama seri sisteme geçmek kolay olmuyor. Tüm departmanların hızlı bir şekilde seri üretime adapte olmaları gerekli. Kalite ve yenilik için çalışıyoruz. Üst düzey proje departmanı kurduk. 3 mimar arkadaşımız yeni modeller geliştiriyor. Zengin ülkelerde yaşam biçimi olan organik tarım ile giyime, biz de organik mobilya ile katıldık. İsabetli oldu. Çok iyi şekilde işlenmiş, birçok işlemlerden geçen ahşap, kimyasallardan arındırılıp, tamamen estetik hale getiriliyor. Kimyasal kullanmadan çok üst düzey kaliteli ürünler ortaya çıkıyor. Ahşap fırınlarda nem oranları içindeki canlı hücreleri yok edilerek, yüzyıllarca dayanacak hale getiriliyor. Türkiye'de bunlar yeni şeyler, çokta ilgi gördü. Hedefimiz üretimin yüzde 80'ini ihraç etmek. Yurt içine de satış yapacağız."

Libya'da ayrıca iki sarayın organik mobilya kapı işlerinin de alındığını dile getiren Ölmez, özel seri tasarımların da olduğunu, ahşap tek parça üzerine monoblok uygulaması, yine üzerine gelişmiş siensi teknolojileri ile kapı modelinin işlenmesiyle, özel tasarımlar ortaya çıktığını, bu kapılardan günde en fazla 1 veya 2 tane yapılabildiğini sözlerine ekledi.

BORPANEL ORGANİK KAPI İHRACATINA BAŞLADI
BORPANEL ORGANİK KAPI İHRACATINA BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 19 Ekim 2009 Pazartesi 13:32:03
Güncelleme :19 Ekim 2009 Pazartesi 18:51:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?