6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bosna'nın yaşayan tarihinden Bosna

Samsun'a gelen Bosna Hersekli Prof.Dr. İsmet Kasumagiç ve eşi Aziyada Kasumagiç, Bosna'da bağımsızlık uğruna verilen mücadeleyi anlattı. 

Canik Belediyesi'nin davetlisi olarak Samsun'a gelen Bosna Hersekli Prof. Dr. İsmet Kasumagiç ve eşi Aziyada Kasumagiç, Bosna'da komünist dönemde yaşadıkları zorlukları ve bağımsızlık uğruna verilen mücadeleyi anlattı. 

Canik Belediyesi Sosyal Tesisleri'nde yapılan programa, AK Parti Samsun Milletvekili Cemal Yılmaz Demir, AK Parti İl Başkanı Ali Akyüz, Canik Belediye Başkanı Osman Genç, Gazi Belediye Başkanı Süleyman Kaldırım, Bafra Belediye Başkanı Şükrü Neiş, Ladik Belediye Başkanı Kemal Kaplan, AK Parti Canik, İlkadım ve Atakum ilçe Başkanları Yılmaz Hocaoğlu, İhsan Kurnaz ve Hüseyin Dereli, AK Parti Canik Kadın Kolları Başkanı Safiye Öz ve davetliler katıldı. 

Programın açılış konuşmasını yapan Canik Belediye Başkanı Osman Genç, yapılan bu tür etkinliklerle dünya insanlarının tanışmasının sağlandığını belirtti. Bosna'da, Osmanlı dönemine ait bir çok tarihi eserin yaşadığını ve Bosnalılarla kan bağı bulunduğuna dikkat çeken Başkan Genç, her Türk'ün mutlaka Bosna Hersek'e gitmesi ve orada yaşayan Türk tarihi mirasını görmesi gerektiğini söyledi. 


60 yıl Aliye İzzet Begoviç'in yanında olan ve onun sağ kolu olarak bağımsızlık mücadelesinde görev yapan Prof. Dr. İsmet Kasumagiç, Bosna Hersek'in bağımsızlık mücadelesinde çekilen zorlukları, hapishane hayatını ve Müslümanlara yapılan eziyetleri en ince detayına kadar anlattı. Bosna'nın bağımsızlığı için bir fikir belirlediklerini söyleyen Prof. Dr. İsmet Kasumagiç, "Bosna'nın başında Aliye İzzet Begoviç olmasaydı, Bosnalılar çil yavrusu gibi dağılırdı ve bugün Bosna diye bir ülke olmazdı. Begoviç, doğu ile batı arasında ilişkilerin kurulmasında önemli köprü oldu. Hatta bu uğurda çekilen sıkıntıları ve verilen mücadeleyi anlatan bir kitap yazdı. Aliye İzzet Begoviç, ahlaklı bir siyaset adamıydı. Ahlaklı olmayan siyaset, insanlığa hayır getirmez" dedi. 

Bosna'da komünist rejim döneminde 27 ayını hapishanede geçiren 80 yaşındaki Aziyada Kasumagiç, Bosnalıların o zor dönemlerinde yardımlarını esirgemeyen Türk halkına sonsuz minnettar olduklarını söyledi. Bosna'nın bağımsızlığı yolunda verilen mücadelede 8 bin Müslüman'ın tutuklandığını, buna rağmen inanılan bağımsızlık yolunda mücadeleden vazgeçilmediğini belirten Aziyada Kasumagiç, "Sonunda bağımsızlığımızı tüm dünyaya ilan ettik. Avrupalılara sesleniyorum, biz Avrupa'da Bosna'nın otantik halkıyız. Başka bir yerden buraya gelmedik. Bu ülke bizim ülkemiz. Ülkemizde başka dinlere mensup insanlar olabilirler. Herkes gibi bizde inancı gereği dinimizi rahatça yaşayacağız. Birbirimize saygılı olalım. Bosna hepimizin" diye konuştu. 

Prof.Dr. İsmet Kasumagiç ve eşi Aziyada Kasumagiç'in 'Genç Müslümanlar Marşı'nı okuması davetliler tarafından uzun süre alkışlandı. Marşın okunmasının ardından Milletvekili Cemal Yılmaz Demir ve Başkan Osman Genç, Prof.Dr. İsmet ve eşi Aziyada Kasumagiç'e Samsun'u ve Canik'i simgeleyen çeşitli hediyeler verdi.

iha
Yayın Tarihi : 30 Kasım 2008 Pazar 18:15:09


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?