6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Brucellozis tehtidi

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Göknur Terzi, brucellozis hastalığının ciddi enfeksiyonlarda merkezi sinir sistemi, kalp ve genital sistemde bozukluklar, kadınlarda düşüklere, erkeklerde ise kısırlığa neden olduğuna dikkat çekti.

Samsun'un Tekkeköy ilçesinde çok sayıda vatandaşta brucellozisin hastalığının görülmesinin ardından acil tedavi önlemleri alırken, uzmanlar hastalığın insanlar üzerindeki etkisine dikkat çekiyor. Brucellozis halk arasında "Akdeniz humması" ve "Malta humması" olarak bilinen özellikle sığır, koyun, keçi ile domuz gibi hayvanlarda genital organlara yerleşerek yavru atmalara ve kısırlığa neden olan bir hastalık olduğunu belirten Terzi, brusellozis hayvanlardan insanlara geçen zoonoz bir hastalık olduğunu kaydetti. Bu hastalık insanlara hasta hayvanlarla direkt temas, atık yapmış hayvanlar ve bunların genital akıntıları, idrar ve dışkıları, hastalık etkenleri ile bulaşık çiğ süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, hasta hayvanların gübreleri ile kirlenmiş yerlerde yetiştirilen sebze ve meyvelerin tüketmeleri ile bulaştığına dikkat çeken Terzi, "Ayrıca hastalık etkeni, kasaplık hayvanların kesilmesi, derilerinin yüzülmesi, organların çıkarılması veya etin işlenmesi sırasında sağlam ya da yaralı derinden insanlara bulaşır. Brucella etkenleri solunum yoluyla da bulaşabilmektedir. Hayvanlarla yakın teması olan kişiler çobanlar, hayvan bakıcıları, çiftçiler, kasaplar, süt toplayıcıları ve süt işletmesinde çalışanlar risk grubu kişilerdir. Hastalığı alan insanlarda brucellozis grip benzeri semptomlarla seyretmekte, ateş, terleme (özellikle gece), baş ağrısı, sırt ağrısı ve fiziksel güçsüzlük şekillenmektedir. Ciddi enfeksiyonlarda merkezi sinir sistemi, kalp ve genital sistemde bozukluklar, kadınlarda düşüklere, erkeklerde ise kısırlığa neden olmaktadır" dedi. 

Çalışmalarda brucella etkeninin çiğ sütte 15 gün, dondurmada 30 gün, tereyağında 142 gün, kremada 6 hafta, çökelekte 3 ay, keçi sütünden yapılan peynirlerde 100 günden fazla canlı kaldığını vurgulayan Terzi, "Hastalığın hayvansal gıdalarda bulaşmasının önlenmesi için sütlerin mutlaka pastörize edildikten sonra tüketilmesi, köyde yapılan beyaz peynirlerin salamurada en az 3 ay bekletildikten sonra tüketilmesi, etlerin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmemesi gereklidir" diye konuştu. 

Terzi, ellerinde yara ya da çizik olan kişilerin etle temas etmemesinin önemli olduğunu da sözlerine ekledi.

.
Yayın Tarihi : 24 Mart 2008 Pazartesi 10:56:10


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?