6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Bu kongrede Rumeli kültürü konuşuldu

Samsun Mübadele Derneği tarafından organize edilen Mübadele ve Balkan Türk Kültürü Araştırmaları Kongresi bugün başladı.


Gazi Sahnesi'nde düzenlenen kongrenin açılışına Samsun Vali Yardımcısı Mehmet Mızrak, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Samsun Milletvekili Haluk Koç, Samsun Mübadele Dernek Başkanı Hamdi Kurubaş, Lozan Mübadeleleri Vakfı Genel Sekreteri Sefer Güvenç ve dernek üyeleri katıldı.


Mübadele ve Rumeli kültürü üzerine 7 ayrı oturumda gerçekleştirilecek olan kongreye Erzurum, İzmir, Aydın, İstanbul, Sakarya, Bursa, Ankara, Amasya, Balıkesir, Konya ve Van gibi birçok şehirden katılımcıların iştirak ettiği kongreye 32 akademisyen ve araştırmacılar tarafından hazırlanan 30 bildiri sunulacak.
Samsun Mübadele Dernek Başkanı Hamdi Kurubaş, kongrenin bilimsel anlamda olduğunu ve amaçlarının geçmişteki kültür ve tarihlerini gelecek kuşaklara aktarmak için yapıldığını söyledi. Bölgede bilimsel kongrenin yapılmasını sağlamanın gururunu yaşadıklarını belirten Hamdi Kurubaş, "Kongredeki ana tema tamamen tarihimizle ilgili. Türklerin Rumeli'ye nasıl yerleştiği, oradaki sürecin nasıl geliştiği ve kaybedilen topraklardan nasıl geri çekilerek Anadolu'ya tekrar dönüldüğünü anlatan bilimsel bir süreç" dedi.


Türkiye'de bugün demokrasi sorunu ve eğitimin yetersiz olduğunu, sivil toplum örgütleri, derneklerin yeterince görevlerini yapamadıkları için Türkiye'de demokrasiyi tüm kurum ve kurallarıyla yerleştirilemediğini söyleyen Samsun Vali Yardımcı Mehmet Mızrak, "Sanırım Rumeli'den gelenler seviyesinde milletimizi eğitebilmiş olsaydık, şimdiye kadar demokraside biraz daha mesafe almış olurduk. Değerlerimize ve kültürümüze sahip çıkalım" diye konuştu.
Samsun Gazi Sahnesi'nde bugün başlayan kongre yarın sona erecek.

iha
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2008 Cumartesi 15:10:46


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?