3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Bu köyde herkes süpürge yapıyor

Samsun'un Vezirköprü ilçesindeki üçyüz haneli İncesu köyünün tamamı tel süpürge yaparak geçimini sağlıyor.

Vezirköprü ilçesine bağlı İncesu köyünde yaşayanlar, meslek olarak süpürgeciliği seçerken, tarladan pazara uzanan "süpürge yolculuğunda" büyüklerinden kalan mesleklerini tüm zorlu koşullara rağmen sürdürmek için çaba gösteriyor.

İncesu köyünde ot süpürgesi üretimi teknolojiye rağmen devam ediyor. Yılda 600 bin civarında süpürge imalatı yapan İncesu köylüleri, "Yıllardır biz ot süpürgesi üretimi yapıp geçimimizi sağlıyoruz. Tohumunu yem fabrikalarına veriyoruz. Kavşaklarını saman olarak kışın hayvanlarımıza yediriyoruz. Ayrıca, yakacak olarak da kullanıyoruz" dedi.

Yaklaşık 55 yıldır tel süpürge yaparak geçimini sağladığını belirten köy sakinlerinden 6 çocuk annesi 68 yaşındaki Hatice Satılmış, gittikçe zorlaşan şartlara rağmen köydeki diğer vatandaşlar gibi geçimlerinin süpürgeye bağlı olduğunu söyledi. Baba, dede mesleğini yaptıklarını belirten 39 yaşındaki Kadir Satılmış, "Ürettiğimiz ve imalatını yaptığımız süpürgeleri çevre il ve ilçelere gönderiyoruz. Elektrikli süpürgesi olanlar bile bu süpürgeleri almaya devam ediyor. Elektrikli süpürgeyle her yer  süpürülmüyor. Merdivenler, dış mekanlar ve sokakların süpürülmesinde ot süpürge kullanılıyor. Bu nedenle mutlaka her evde ot süpürgesi bulunmaktadır" diye konuştu.

Bir yıl içinde yaklaşık 5 ton süpürge çıkarttıklarını belirten Satılmış, şunları söyledi: "Bu köyde doğan herkesin 10 yaşından sonraki mesleği süpürgeciliktir. Ancak, son yıllarda süpürge gelişen teknoloji karşısında temizlik aracı olarak önemini yitirmeye başladı. Geleneksel bir sanat ürünü olarak değerini korumaya çalışıyor"
Yaptığı süpürgelerin tanesini mevsime göre 2,5 ila 4 liradan sattığını anlatan Satılmış, sözlerine şöyle devam etti: "Günde ortalama 20 - 25 süpürge yapabiliyoruz. Genellikle Amasya, Ankara, Çorum, Tokat ve Eskişehir'den toptan alıcılarımız oluyor. Fazla yaptığımız süpürgeleri pazarda kendi imkanlarımızla satıyoruz. Süpürge üretimi konusunda tek sıkıntımız pazar sorunu. Hem teknolojiyle rekabet etmek zorunda kalıyoruz hem de köy içinde birlik ve bütünlüğümüz yok. Birlik olup bir kooperatif veya dernek  çatısı altında birleşerek güç birliği yaparsak daha çok süpürge satarız."

Diğer köy sakinleri de gelişen teknolojiye yenik düşmekten şikayet etti.

iha
Yayın Tarihi : 17 Eylül 2011 Cumartesi 19:21:34
Güncelleme :17 Eylül 2011 Cumartesi 19:22:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?