4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Büyük Camii'yi Erdoğan açtı

SAMSUN BÜYÜK CAMİİ'Nİ BAŞBAKAN AÇTI

Samsun Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nce restorasyon çalışmaları tamamlanan Büyük Camii'nin resmi açılışı Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın canlı bağlantısı ile yapıldı.

İstanbul Yenikapı Mevlevihanesi'nde düzenlenen törende, Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restorasyonu gerçekleştirilen bin 111 eserlerin toplu açılışı 7 bölgeye canlı bağlantısı ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından yapıldı. Büyük Camii'nin açılışı Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, AK Parti Samsun Milletvekili Ahmet Yeni, Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Atakum İlçe Kaymakamı Salim Demir, Samsun Vakıflar Bölge Müdürü Muhsin Öztürk, İl Genel Meclisi Başkanı Mustafa Karakurt ve çok sayıda vatandaşın katılımıyla gerçekleştirildi.

Başbakan'ın Samsun'a anons etmesinin ardından konuşma yapan Samsun Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, "Karadeniz Bölgesi'nde 2003 yılından buyana 609 tarihi eser restore edilerek kazandırılmış, insanların istifadesine sunulmuştur. Restore çalışmalarında emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz" dedi. Konuşmaların ardından kurdele kesildi. Yaklaşık 2 milyon TL'ye mal olan restorasyon çalışmalarında minareler, cami iç ve dışı onarıldı, çevre düzenlemesi yapıldı.

SAMSUN BÜYÜK CAMİ

Büyük Camii, Samsun Kalesi'nin camisi olarak Selçuklu komutanlarından Hıdır Bey tarafından miladi 1300 yılında ağaçtan inşa edildi. 1869 yılında Samsun yangınında cami tamamen yandı. Batumlu Hacı Ali Efendi tarafından 9 Eylül 1884 tarihinde bugünkü cami yaptırıldı. Sultan Abdulaziz'in annesi tarafından onarıldığı için Valide Camisi olarak da isimlendiriliyor. Cami kesme taştan yapılmış ve iki minareli olarak hizmet veriyor. Büyük ana kubbe çevresinde küçük kubbeler şeklinde imar edilmiş, kubbe kasnağı dışarıdan sekizgen, içten dairevi olup, bitki ve geometrik şekillerle süslü. Tarihi cami, Hamidiye Camisi, Cami-i Kebir olarak da adlandırılıyor.

SAMSUN BÜYÜK CAMİİ'Nİ BAŞBAKAN AÇTI
SAMSUN BÜYÜK CAMİİ'Nİ BAŞBAKAN AÇTI
SAMSUN BÜYÜK CAMİİ'Nİ BAŞBAKAN AÇTI
İHA
Yayın Tarihi : 8 Mayıs 2010 Cumartesi 17:56:04
Güncelleme :8 Mayıs 2010 Cumartesi 18:15:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?