2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Büyükşehir geri adım atmadı!

BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK

Samsun Büyükşehir Belediyesi, ilçelerden gelen dolmuşların şehir içine alınmaması kararında geri adım atmayarak dolmuşçuların kent merkezine girmelerine izin vermedi. Dolmuşçular, Büyükşehir Belediyesi önünde toplanarak kararı protesto etti.

Samsun'da ilçelerden gelen minibüsçülerin şehir merkezine girmelerini engelleyen Ulaşım Koordinasyon Merkezi (UKOME) kararını uygulamaya koyan Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne tepki gösteren minibüsçülerin yol kesme eyleminden sonra bugün yapılan toplantıda alınan kararın uygulanmaması kararı yinelendi. Büyükşehir Belediyesi'nde yapılan ve Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AK Parti Samsun İl Başkanı Adem Güney, Samsun ESOB Başkanı Metin Genççakır ve 14 ilçeden gelen minibüsçü kooperatifi

başkanının katıldığı toplantı esnasında minibüsçü esnafı Büyükşehir Belediyesi önünde toplanırken, olası bir karmaşayı önlemek üzere belediye binası önüne çevik kuvvet ekibi geniş güvenlik önlemi aldı.

Toplantıda alınan karara tepki gösteren minibüsçüler belediye önünde yaptıkları eylemde, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz'ın aleyhine tezahüratta bulundu. Polisin 'Dağılın' uyarısını dikkate alan minibüsçüler, herhangi bir olay çıkarmadan dağıldı.

Toplantı çıkışında yaptığı açıklamada daha önceden alınan karardan geri dönülmediğini söyleyen Samsun Esnaf Odaları Birliği (ESOB) Başkanı Metin Genççakır, "Bir adım bile geri atılmadı. Akşam verilen sözler maalesef yerine getirilmedi. Ketum davranıldı. İlçelerden gelen dolmuşların şehre girişi yasaklandı. Çeşitli alternatifler gösterildi ama esnafın ve halkın istediği oldu diyemeyiz. Güzergahlar çizildi, bu güzergahlar hep şehrin dışında. Batıdan gelen Atakum'u geçemeyecek, doğudan gelen

Belediyeevleri'ni geçemeyecek. Yarından itibaren biz Samsun'a girmiyoruz, başka çaremiz yok, devlete saygımız var" dedi.

AK Parti İl Başkanı Adem Güney ile birlikte bir basın toplantısı düzenleyen Büyükşehir Belediye Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, "Bu uygulamada taşımacı arkadaşlarımızın hayatına herhangi bir zorluk veren bir durum söz konusu değil. Burada alışılmış bir yöntemin yeni bir sisteme dönüşürken psikolojik olarak mağdur olacaklarına dönük, alışılmış kolaylıklardan mahrum olacaklarına yönelik bir kaygı var. Yeni uygulamada bir problem yok, onlara dayatılmış bir zorluk yok. Var olan zorluk otogara kadar gitmek olarak

görülebilir, fakat sonuçta şehirlerarası otogar, ilçelerarası otogarı da bünyesinde bulunduruyor. Yapılmış olan bütün mastır planlar, bütün ulaşım koordinasyon planları 1980'den beri bu doğrultuda. Bunu uygulamak durumundayız. Ben de popülizm yapabilirim, popülizmin kolaycılığına kapılabilirim, 'kim nasıl istiyorsa yapın' diyebilirim ama o zaman bu kent güzel şeyleri kazanamaz ve ulaşamaz" diye konuştu.

Toplantıda minibüsçü esnafının otogara gitmek istemediklerinden bahsettiklerini, fakat güzergahı kullanacaklarını söylediklerini anlatan Başkan Yılmaz, "Biz onlara otogarı kullanmaları yönünde kararlılığımızı ilettik, onlar da şimdilik gösterilen güzergahları kullanacaklarını, otogara girmeyeceklerini söylediler. Biz bu olayda herkesi muhatap alacak halimiz yok. Tabii ki şoför esnafının temsilcilerini, onların başkanlarını muhatap alacağız. UKOME kararı bir meclis kararı, bu karar uygulanmak için alındı.

Bu doğrultuda yargı kararları da var. Doğruluğu yargı kararıyla tescil edilmiş bir karar. Bu yasalar ve mahkeme kararları uygulanmak için vardır. Bunun uygulanmasından başka çare yok. Kimse devletin koyduğu yasalara, hukuka aykırı hareket edemez. Karara karşı 'eski alışkanlıklarım var, istediğim gibi sürdürüm' diyemez" şeklinde konuştu.

Başkan Yılmaz, güzergah hakkında şunları söyledi:

"İlçelerden gelen dolmuşlar Belediyeevleri Kavşağı'ndan çevre yolunu takiben otogara dönmeyecekler, Alirızabey Bulvarı Kavşağı'na gelecekler, yani daha Samsun tarafına gelecekler. Buradan otogar tarafına döndükleri takdirde daha fazla durağa uğrama imkanları olacak. Otogara biz insanları mecbur edeceğiz diye bir şey yok. Boş bir otogar varken bizim başka bir otogar veya toplama noktasını göstermemiz yanlış olur. Şu anda boş, kapasitesi müsait, girişi çıkışı elverişli bir işletme varken yeni yerlerde yeni

karmaşalar oluşturmanın gereği yok. Bafra tarafından gelenler Karayolları Kavşağı'ndan dönecek veya otogara gidecek. Güneyden Havza tarafından gelenler ise otogara girecek."

UKOME kararına göre, kentin doğusundan gelenler otogara girmemeleri halinde Belediyeevleri Kavşağı, şehrin batısından gelenler otogara girmemeleri halinde Karayolları Kavşağı'ndan içeriye giremeyecek, güneyden gelenler ise otogara girecek.

BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK
BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK
BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK
BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK
BÜYÜKŞEHİR GERİ ADIM ATMADI, MİNİBÜSÇÜLER KENTE GİREMEYECEK
İHA
Yayın Tarihi : 6 Ekim 2009 Salı 15:11:00
Güncelleme :6 Ekim 2009 Salı 20:13:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?