3
Mayıs
2024
Cuma
SAMSUN

Büyükşehir'den bir ilk

BÜYÜKŞEHİR BİR İLKE İMZA ATTI

Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye'de mobil taş kırma tesisine sahip ilk belediye olduklarını söyledi. Yılmaz, 2 milyon liraya alınan taş kırma tesisiyle yılda 1 milyon lira tasarruf sağlayacaklarını, tesisin 2 yılda kendini amorti edeceğini açıkladı.

Başkan Yusuf Ziya Yılmaz, Samsun'da görev yapan ulusal ve yerel basın kuruluşlarının temsilcilerine mobil taş kırma tesisi ve Kurupelit mevkisinde yapılan yat limanını gezdirdi. Gezinin ardından Atlı Binicilik Tesisleri'nde basın mensuplarıyla kahvaltıda bir araya gelen Yılmaz, açıklamalarda bulundu.

Kurupelit mevkisinde yapılan yat limanının Türkiye'nin Karadeniz sahili ve Samsun'un en büyük eksikliğini gidereceğini belirten Yılmaz, "Bu mendirek bin 200 metre uzunluğunda. Tabiatın doğal olarak oluşturduğu kesimin ucuna inşa ettik bu mendireği. Bir dönemi boyunca kaya taşıma kapasitesi yüksek kamyonlarla buraya çok yakın bir taş ocağında rezervi planlayarak bu mendireği oluşturduk. Günde yaklaşık 3 bin ton civarında taş getirdik buraya. Türkiye'nin 800 kilometrelik Karadeniz sahilinde hemen hemen hiçbir yerde doğru dürüst bir yat limanı, marina yok. Bir tane bizim Yelken Kulüp'ün olduğu yerde küçük bir marina var. Marina ve yat limanı aynı şey değil. Fakat bir marina yapsanız o bir yat limanı gibi kullanılıyor. Profesyonelce de işletilebilir. Böylece Karadeniz'deki yatçılık ta teşvik edilmiş olur. Yatçılık turizmi de tetikleyen bir olgu. Karşımızdaki Rusya ve Ukrayna, Bulgaristan, Romanya sahillerinde bu alt yapı tesisleri var. Karadeniz'deki yatçıların çoğu oralara gidiyorlar. Böyle bir eksikliğimizi de bize her zaman hatırlatıyorlar. Yatçılar her sene Karadeniz'i Şile'den Sarp'a kadar gidelerdi ve Samsun'da duraklarlardı. Samsun'daki Yelken Kulüp onlara ev sahipliği yapardı. Bu ev sahipliğini yaparken de mahcup olduğumuz bir takım eksikliklerimiz oluyordu. Çünkü alt yapımız yeterli değildi. Burada çok modern bir tesis yapıp, bu tesis ile birlikte bu ihtiyacımızı gidereceğiz" dedi.

MOBİL TAŞ KIRMA TESİSİ

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, Türkiye'de ilk olan mobil taş kırma tesisini Samsun'a kazandırdıklarını açıkladı. Samsun Büyükşehir Belediyesi'ne yılda 1 milyon liraya mal olan taş nakliyesi harcamasının önüne yeni alınan taş kırma makinesiyle geçerek, belediye bütçesine yılda 1 milyon lira tasarruf sağladıklarını kaydeden Yılmaz, "Belediye harcamalarımızda çok etkili olan yol yapım malzemelerinin en fazla bütçemize yük getiren kırılmış taş kalemiydi. Bu kırılmış taş kalemine senede 5 milyon lira para harcıyorduk. Bu maliyetin yaklaşık 1 milyon lirası nakliye gidiyordu. Taşı bir yerden alıyoruz, kullanacağımız yere götürmek için kamyonlara ödüyoruz. Bu taşı keşke kullanacağımız yere yakın bir yerde üretsek ve uzun taşımalar yapmasak istiyorduk. 'Daha küçük, daha kuruluş masrafları az, hatta TIR'lar üzerinde taşınarak ihtiyacın bittiğinde bir yerden başka bir yere götürebileceğimiz bir tesis bulamaz mıyız' sorusunu uzun süre tartıştık. Buna cevap veren bir teknoloji yoktu. Son 1 yıl içerisinde arkadaşlarımızın yaptığı araştırmalar sonucunda Alman bir firmanın 2 milyon lira bedeli olan, TIR'lar üzerine yerleştirilen, mobil bir ekipman yaptığını öğrendik ve bu ekipmanı satın aldık. Her yıl yaklaşık 1 milyon lira nakliyeden tasarruf edeceğiz. Biz bu makineyi zaten 2 milyon liraya aldık, 2 yılda kendini amorti edecek. Günlük 2 bin ton taş kırıyoruz, 200 iş günü çalıştığımızda 400 bin ton taş kıracağız. Geçen sene 300 bin tondu aldığımız taş, buna ödediğimiz bedel 5 milyon lira civarındaydı. Bu sene 400 bin ton civarında taşı biz 4 milyon liraya mal edeceğiz" diye konuştu.

BÜYÜKŞEHİR BİR İLKE İMZA ATTI
BÜYÜKŞEHİR BİR İLKE İMZA ATTI
BÜYÜKŞEHİR BİR İLKE İMZA ATTI
İHA
Yayın Tarihi : 1 Haziran 2011 Çarşamba 14:20:03
Güncelleme :1 Haziran 2011 Çarşamba 22:54:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?