4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Çakalca Höyük ezber bozdu

ÇAKALCA HÖYÜK EZBER BOZDU

Samsun'da Hafif Raylı Sistem çalışmaları esnasında Kurupelit mevkisinde tarihi eserlerin ortaya çıkmasından sonra alanda yapılan kurtarma çalışmasında çok sayıda taşınır-taşınmaz kültür varlığı bulundu.

Samsun'un Atakum ilçesi Kurupelit mevkisi 19 Mayıs Bulvarı'nda 3. derece arkeolojik sit alanı içerisinde kalan sahada Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından Samsun Müze Müdürlüğü denetiminde yapılan Hafif Raylı Sistem hattı çalışmaları esnasında Çakalca Höyük eteklerinde deplase çukuru kazısı sırasında bir takım taşınır-taşınmaz kültür varlıklarına rastlanması üzerine çalışmalar durdurulmuş, Müze Müdürlüğü uzmanlarından ve Büyükşehir Belediyesi işçilerin oluşan bir ekip ile Haziran 2009 ve Ekim 2009 tarihleri arasında kurtarma çalışmaları yapılmıştı.

Kazı çalışmaları ortalama bin 800 metrekarelik bir alanda gerçekleştirilirken, bu alanın 900 metrekarelik kısmında taşınır-taşınmaz kültür varlıklarına rastlanması üzerine kazı çalışmaları bu alanda yoğunlaştırılmıştı. Kurtarma kazısı neticesinde bir adet döşemeli yol, birbirine bağlantılı doğu-batı uzantılı 3 adet mekan ve bunlara bağlı değişik duvarlar taşınmaz kültür varlığı olarak ele geçirilirken, taşınır kültür varlığı olarak pişmiş topraktan Ana Tanrıça Kybele heykelcikleri ve Attika üretimi siyah ve kırmızı figür tekniğinde yapılmış çömlekler tüm ve parçalı olarak bulundu.

Yapılan kazı çalışmalarında bölgenin önemli bir yerleşim merkezi olduğuna işaret ederken, ortaya çıkan yapıların deniz yönünde ve hemen yanında yer alan ve 1. derece arkeolojik sit alanında kalan tescilli Çakalca Höyüğü'ne doğru ilerlediği tespit edildi. Bu nedenle bu alanlarda üniversitelerin arkeoloji bölümlerinin daha geniş çaplı bilimsel bir kazı yapmasının önemli olduğu bildirildi. Kurtarma kazısı neticesinde Samsun'un tarihi açısından çok önemli verilere ulaşıldığı açıklanırken, Samsun'da daha önce varlığı arkeolojik anlamda tespit edilemeyen geometrik-arkaik-klasik çağlara ait taşınır kültür varlıkları bilimsel kesinlikte ilk defa saptandı. Bu yerleşmenin bugünkü Sahra Sıhhiye Eğitim Merkez Komutanlığı yerleşkesindeki Antik Amisos'tan daha eski olduğu ve ortaya çıkartılan eserlerden bu yerleşim yeri sakinlerinin hem denizaşırı hem de Anadolu'nu iç kısımlarındaki kültürlerle ilişki içinde oldukları anlaşıldı.

Kazı çalışmaları sonucunda alan Samsun Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu kararıyla kum dolgu yalıtımıyla kapatılırken, alanla ilgili korumaya yönelik çalışmalar sürdürülüyor. Kazı çalışmaları ile ilgili yapılan açıklamada, ele geçirilen kültür varlıkları ise şu şekilde sıralandı: "6 adet pişmiş topraktan oturan kadın heykelciği, 5 adet pişmiş topraktan heykelcik başı, 3 adet pişmiş topraktan heykelcik parçası, 5 adet ağırşak, 3 adet tezgah ağırlığı, 1 adet Kore heykelciği, 2 adet bronz çivi, 1 adet bronz ok ucu, 3 adet minyatür lekythos, 1 adet bronz sikke, 1 adet bronz saç iğnesi, 1 adet bronz iğne, 1 adet parfüm kabı, 1 adet kadeh, 1 adet delici, 2 adet yonca ağızlı testi, 2 adet minyatür kap, 2 adet kesici, 1 adet altın aplik parçası."

İHA
Yayın Tarihi : 4 Mart 2010 Perşembe 16:38:03
Güncelleme :4 Mart 2010 Perşembe 16:51:08


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?