2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Can Suyu'nun kapsamı genişliyor

Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Başkanı Mustafa Kaplan, 'cansuyu' kredi kapsamının gelen talepler doğrultusunda genişleteceklerini belirterek, "Yerel seçimlerin ardından yasanın revize edilmesiyle birlikte esnaf ve sanatkara, imalatçı kesime de toplam 3 milyar TL kredi vereceğiz" dedi.


Karadeniz Sanayi ve İşadamları Derneği (KASİAD) ile Karadeniz Sanayici ve İşadamları Dernekler Konfederasyonu'nun (KASİF) işbirliğiyle "KOSGEB'in Yeni Dönem Politikaları, Destekleri ve Bu Desteklerden Yararlanma Şartları" konulu toplantı düzenlendi. Toplantıya konuşmacı olarak katılan KOSGEB Başkanı Mustafa Kaplan, KOSGEB'de yeni dönemde değişim ve dönüşümlerin yaşanacağını ifade etti. Dünyayı saran ve Türkiye'yi de etkileyen ekonomik kriz konusunda uyarılarda bulunan Kaplan, küresel krizin Türkiye'yi
erken vurduğuna inandığını, dünyada krizin mali piyasaları, finans sektörünü vurduğunu ama Türkiye'de önce reel sektörün etkilendiğini söyledi. "Krizin bu kadar erken vurması normal karşılanacak durum değil, psikolojik etki nedeniyle vurduğunu düşünüyorum" diyen Kaplan, Türkiye'nin harcama eğiliminin düştüğü ülkeler arasında olunduğunu belirtti.
Türkiye'de sürekli negatif mesajlar verildiğini, pozitif mesajların verilmesinin gerekli olduğunu ifade eden Kaplan, "Krizin vurduğu Avrupa ve ABD'de moral bozucu haberler dahi yapılmıyor, denetimden geçiyor. Piyasanın daralmasına neden olacak haberlere yer verilmiyor. Ama ülkemizde bazı medya organlarının, sivil toplum kuruluşu temsilcileri negatif haberleri sanki gözümüze sokarcasına ön planda tutuyor. Bu da insanların ister istemez harcamalarını etkiliyor. Özellikle iş adamlarının motivasyonunu
bozacak yaklaşımlardan kaçınmalıyız. Dünyada çıkan tüm krizler incelendi. En uzun krizin 18 ay sürdüğü görüldü. Bu süreçte gemimizi yüzdürelim, batmayalım. İşletme kar etmesin, büyümesin ama gemi batmasın, gerekirse yükleri atalım" diye konuştu.
KOSGEB'in kredi çalışmaları hakkında da bilgi veren Mustafa Kaplan, cansuyu kredilerinin sürdüğünü, geçen hafta pazartesi günü başlatılan ihracatçıya yönelik 1 milyar dolarlık cansuyu kredilerinin 900 milyon dolardan fazla kısmının dolduğunu, başvuru yapmayan işletmelerin hemen başvuru yapmaları gerektiğini kaydetti. Cansuyu kredilerinin devam edeceğini belirten Kaplan, 2008 yılında 1.6 miyar TL olan kredinin hacminin artırılarak, 2009 yılında 3 milyar TL olmasının planlandığı müjdesini verdi. Kaplan,"İhracatçı, KOBİ, esnaf ve sanatkara dağıtacak şekilde programını yapacağız. Kredi kapsamının genişletilmesi için mevcut kanunun revize edilmesini bekledik. Seçim önünde gündeme geldi. TBMM tatile girdi. Seçim sonrası görüşülecek ilk konulardan olacak. Esnaf ve sanatkarımız dahil imalat dışı sektörü de kucaklayabilmek adına ödemli adımlar atılacak. Bu kadar beklenti varken, bu beklentilere kayıtsız kalınamazdı. Krizle birlikte cansuyu kredileriyle imalatçı kesime de bir nefes aldırmayı düşünüyoruz"
şeklinde konuştu.


Kaplan, piyasada likidite sıkıntısı olduğunu, kredilerle bir canlılık getirildiğini kaydetti. Toplantıda Kasif Başkanı Osman Reis, Samsun Esnaf Odaları Birliği Başkanı Metin Genç Çakır, Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Salih Zeki Murzioğlu birer konuşma yaptı. OMÜ Rektörü Prof. Dr. Hüseyin Akan ve Çarşamba Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Yusuf Kefeli de toplantıda hazır bulundu.

iha
Yayın Tarihi : 10 Mart 2009 Salı 12:45:20


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?