6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Cari açık için komisyon oluşturulacak

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Nazım Ekren, cari denge ile özel komisyon ve çalışma guruplarının oluşturulmasına karar verildiğini söyledi.

Amasya, Çorum, Samsun, Tokat İlleri Ekonomik ve Sosyal Konsey Toplantısı'na katılan Nazım Ekren, iki günlük programının son gününü çeşitli gezi ve incelemelere ayırdı.

Basına açıklamalarda bulunan Ekren, cari açıkla mücadele kapsamında hükümet olarak çalışmalarının sürdüğünü ve yeni yöntemler geliştirmeye çalıştıklarını söyledi. Bakan Ekren, 2007 yılı ocak-haziran dönemlerinde yüzde 17 oranında artan ihtiyacın bu yılın ilk 6 ayında yüzde 34.9 oranında arttığını, yıl sonu itibariyle ihracatın 135 milyar doları aşmasının beklendiğini vurguladı.

Yüksek seyreden enerji fiyatlarının 2008 yılında cari işlemler açığına eşdeğer bir enerji ithalatı faturası ortaya çıkardığını ifade eden Ekren, şöyle konuştu: "Cari açığın oluşum nedenleri ile finansman kayanları detaylı olarak değerlendirilmiştir. Özellikle dış ticaretin mallar, sektörler ve ülkeler bazında dağılımı üzerinde durulmuş kısa orta ve uzun vadeli perspektifler ele alınmıştır. Cari denge ile özel komisyonun ve çalışma guruplarının oluşturulmasına karar verilmiştir. Cari açıkla ilgili kamu
sektörünün, tek başına bütçede olduğu gibi halledeceği bir iş değil. Cari açık sonuçta özel ve kamu sektörünün, tüketim, tasarruf, yatırım ve harcamalarının bir sonucudur. Karmaşık bir konudur, çok sektörlü entengre konudur. Özel bir komisyon ve küçük küçük çalışma gurupları oluşturuyoruz" dedi.

Bakan Nazım Ekren, cari açığın giderilmesi için çalışmaların hızlandırılacağını da sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 27 Temmuz 2008 Pazar 22:20:58


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?