6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çarşamba dolandırıldı

Samsun'un Çarşamba İlçesi Çınarlık beldesinde bir şahsın, kuyumcular, beyaz eşya satıcıları, fındık üreticileri ve yakın akrabaları olmak üzere 200 kişiyi 6 milyon YTL dolandırdığı iddia edildi.


İddiaya göre, ilçenin Çınarlık beldesinde yaklaşık 3 yıl önce market açan R.S. (44), 2 yıl içinde çevresindeki tüm insanların güvenini kazandı. Bu sayede alışveriş yaptığı kişilere hiç para ödemeyen R.S., iş yeri sahiplerinin parasını geri almak üzerine sıkıştırması nedeniyle etrafa çek dağıtmaya başladı. Yaklaşık 100 kişiye çek veren R.S.'nin verdiğim tüm çeklerin karşılıksız çıktığı kaydedildi. Yeni yasaya göre karşılıksız çeklerden hiçbir ceza almayan R.S.'nin tuzağına birçok kişinin düştüğü ortaya çıktı. Marketinden alışveriş yapan okuma-yazma bilmeyen kişilere senet imzalattan R.S., senetlerin parasını vatandaşlarının ödemesine rağmen onlara senetlerinin fotokopisini verdi. Vatandaşlar senetlerini geri aldığını düşünürken, gerçek senet elinde olan R.S.'nin senetleri icraya vererek aynı paraları tekrar tahsil ettiği iddia edildi. Birçok vatandaşı mağdur durumda bırakan R.S., bankalardan çektiği kredilere akrabaları ve komşularını kefil yaptı. Alınan krediler geri ödenmeyince bankalar, kefillerin ev, arsa ve arabalarına icra gönderdi. Dolandırıldıklarını iddia eden vatandaşlar devletten yardım istedi.


Çarşamba ilçesinde kuyumculuk yapan Mustafa Akkuş, "Bizim havaalanı arkasında yazlığımız olduğundan sürekli oraya gidip geliyoruz. Onun da orada marketi vardı. Beraber alışveriş yapardık. Daha sonra samimiyetimiz başladı. Biz de kendisine karşı bir güven oluştu. Bizden altın istedi. İş yeri sahibi olduğu için altınları verdik. Yaklaşık 300 gram altın verdim. Ayrıca, 6 bin euro para verdim. Aldığı altın ve para karşılığında bana 27 bin 500 YTL'lik çek verdi. 2007 yılının Haziran ayında bu şahsın etrafı dolandırdığını söylediler bize. Karşılıksız çek verince ben de bizzat gidip paramı istedim. Söz verdi, 'En kısa zamanda vereceğim' diye, ancak halen bir kuruş ödemedi. Ben de avukata verdim çekleri. Çekin cezası olmadığı için şu an bir şey yapamıyoruz. Çok mağdur durumdayız. Ben onun yüzünden ortağımdan ayrıldım. Benden 27 bin YTL aldı ama bana zararı 100 bin YTL'yi buldu. Çünkü ortağımdan ayrıldım, başka dükkan açtım hepsi onun yüzünden" dedi.


Yine Çarşamba ilçesinde kuyumculuk yapan Mahmut Nedim Akkuş, "Bana geçen yıl 'temmuz ayında düğün yapacağım' dedi. 10 tane bilezik, 2 tane set takımı verdim. Geçen yılın parası ile 8 bin 500 YTL idi. Bize bunun karşılığında çek verdi. Çekin günü geldiğinde çeki ödemedi. Çeki yazdırdık ve icraya verdik. İcra işlemleri devam ediyor. Üzerinde bir şey olmadığı için şuan bir şey yapamıyoruz. Bizim gibi nicelerini böyle dolandırmış" diye konuştu.


R.S.'nin köylü vatandaşların fındıklarını yüksek fiyattan aldığını, ancak köylülerin paralarını alamadığını ileri süren Akkuş, "Yani dolandırmadığı insan kalmamış. Tahmini olarak piyasadan 6 milyon YTL dolandırdığı söyleniyor. Bunun arkasında piyasayı dolandıran şebeke olduğuna inanıyorum. Bu işi kendi başına yaptığına inanmıyorum. Güzel hazırlanmış şebeke, bankalardan çekler alınmış, herkese çek kesilmiş. Bence R.S.'yi de kullandılar diye düşünüyorum. Bu adamın işi gücü insanları dolandırmak. Biz burada esnaf olarak mağdur olduk. Ben çeki avukata verdim, ancak bu kişinin hukuki olarak cezalandırılması lazım. Devletin bu gibi kişileri takip etmesi lazım. Bu adamın piyasaya 6 milyon YTL'lik çeki var. Esnaf olarak durumumuz kötü" şeklinde konuştu.


R.S.'nin akrabası olduğunu vurgulayan Yaşar Torunoğlu ise, "Benim yanıma geldi. '10 bin YTL kredi kullanacağım' dedi. Bana esnaf kefaletten kredi çıkmadığını söyledim. Sonra kendisi girdi devreye 3 gün içinde kredi çıktı. 3 aydan 3 aya bin 500 YTL olarak geri ödenecekti. Ancak ödemedi. Paranın ödenmediği bana 6 ay sonra esnaf kefaletten bildirildi. Ben ondan sonra faizine de yetişemedim. Yine bir bankadan kredi çekmiştik, ona da kefil olmuştum. Bankadan çektiği 50 bin YTL'yi ödemediği için onu da ben ödemek zorunda kaldım. Bunun için 10 günde cezaevinde yattım. Hapis yattığım için işimden de oldum. Hapisten çıktıktan sonra peşine düştüm. Sahte çekleri İzmir'den bulduğunu öğrendim. Etraftan topladığı paralar ile İstanbul'da bazı kişilerin üzerine iş yeri açtığını da öğrendim. Ancak, iş yerleri başkalarının üzerine olduğu için hak talep edemedim. Paramı da alamadım. Sadece benimle kalmamış, Salıpazarı ilçesinde köylerden fındıkta toplamış. 2 YTL olan fındığa '4 YTL vereceğim' diye üreticileri kandırmış. Ancak sonra onların da parasını vermemiş. Çiftçileri de mağdur etti. Bu adama kefil oldukları için dairelerine icra gelenler de var. Birçok dairede bankalara ipotekli hale geldi. Yaptığım araştırmaya göre sadece bankalara kefillik yüzünden vatandaşların 1.5 milyon YTL üzerinde daireleri, arsalar icraya gitmiş. Elden ve kuyumculardan aldığı paralar hariç. Mahkemeye başvurduğumda bir şey talep edemedim. Ben de sadece 22 bin YTL'lik senedi vardı. Ancak bir talep de bulunamadım. Bu adam milyonları
dolandırdı. Kanun niye bu adamın üzerine gitmiyor" dedi.


R.S.'nin eskiden çevresinde sevilen ve sayılan bir insan olduğuna dikkat çeken Ferit Ayhan, "Benden geçen yıl borç para istedi. Beninde sadece hacca gidecek param vardı. Benden 2 günlüğüne hacca gidecek paramı istedi. Ben de kıramadım ve 7 bin 500 dolar parayı verdim. 2 günlük verdiğim parayı bir yıl geçti halen alamadım. Bana paramın karşılığında 10 bin 250 YTL'lik çek verdi. 10 günlük çeki de bankada parası olmadığı için bozduramadım. Hacca gitmek için borç para aldım. Halen paramı almış değilim. Ne yapacağımı bilmiyorum" ifadelerini kullandı.


78 yaşındaki çiftçi Yusuf Gökmen de, "Markete tarım malzemeleri satıyordu. Bende ondan 4 bin 700 YTL'ye tarım aracı aldım. Bana bunu senet ile vermişti. Senedin tamamını ödedim. Senedin parasını ödediğim için senedi almaya gittim. Okuma-yazma bilmediğim için bana senedin fotokopisini verdi. Ben anlamadım. Aradan bir kaç ay geçti. Bana icra geldi. Mağdur duruma düştüm. Ben de Çarşamba Cumhuriyet Savcılığı'na şikayette bulundum" diye konuştu.

iha
Yayın Tarihi : 23 Nisan 2008 Çarşamba 12:44:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?