6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çarşamba'da kene toplantısı

Kene ısıran kişilerin 10 gün kendisini takip etmesi, bu süre içinde ateş, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurması gerektiği bildirildi. 

Çarşamba Belediye Başkanlığı ve Çarşamba Devlet Hastanesi işbirliği ile Devlet Hastanesi Toplantı Salonu’nda ‘kene ile ilgili bilgilendirme toplantısı’ düzenlendi. Devlet Hastanesi Başhekimi Dursun Mehmet Mehel ve İntaniye Uzmanı Dr. Tuba Sayıcı tarafından yapılan sunumları Belediye Başkanı Hüseyin Dündar, belediye daire amirleri ve mahalle muhtarları dinledi. 

Çarşamba Devlet Hastanesi’ne kene şikayeti ile her gün onlarca kişinin başvurduğunu belirten Başhekim Dursun Mehmet Mehel, “Hastanemize her gün ortalama 60 ila 120 kişi kene nedeniyle başvuruyor. Bunların içinde keneye yakalanan da var, yakalanmayanda var. Ancak biz işi şanssa bırakmıyoruz. Kene şikayeti ile gelen herkese gerekli tüm müdahaleleri yapıyoruz. Yapılan her müdahalenin ortalama 60 YTL civarında maliyeti var. Hastanemiz bu konu da artık uzmanlaşmıştır. Halkımız da kene olabilecek yerlerde daha dikkatli olmalarını istiyoruz” dedi. 

Katılımcılara kene hakkında bilgi veren İntaniye Uzmanı Dr. Tuba Sayıcı, Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi’nin (KKKA) etkeni virüs olan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu açıkladı. Dr. Tuba Sayıcı, “Hastalığın etkeni olan virüsü keneler, yabani hayvanlar, çiftlik hayvanları ve insanlar arasında virüsün taşınmasına ve çoğalmasına aracılık etmektedirler. Peki, KKKA hastalığı nasıl bulaşır? Kenelerin kan emmesi sonucu bulaşır. Ancak hayvanlarda hastalık yapmazken, insanlarda ölümcül seyredebilir. Hastalık sadece kenenin kan emmesi yolu ile bulaşmaz. Hayvanların üzerinde bulunan veya insana yapışmış olan kenenin çıplak elle ezilmesi sonucu kan ve diğer vücut salgıları yolu ile de bulaşır. Keneyi vücudunuzun herhangi bir yerinde gördüğünüzde nasıl davranmanız gerekir? Vücuttan kene uzaklaştırmak uygun şekilde yapıldığı takdirde kolayca ve risksiz yapılabilecek bir işlemdir. Kene çıkarıldıktan sonra kenenin yapıştığı yere tentürdiyot gibi antiseptik maddeler sürülmelidir. Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir. Kene temasından sonra kendinizi 10 gün süreyle izleyin. Bu süre içinde ateş, baş ağrısı, yaygın kas ağrısı, bulantı ve kusma gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır” şeklinde bilgi verdi.
Kene Bilgilendirme Toplantısı’nın yapılmasını özellikle isteyen Belediye Başkanı Hüseyin Dündar ise şunları söyledi: “Halkımızla direk muhatap olan mahalle muhtarlarımız ve belediye daire amirlerimiz ile katıldığımız bu toplantı da edinilen bilgiler, halkımıza ulaştırılacaktır. Muhtarlarımız mahallelerinde oturan insanlara burada edindikleri bilgileri anlatacaklardır. İlerleyen günlerde bu toplantıları daha geniş kesimlere yapmayı hedefliyoruz. Temennimiz halkımızın kene konusunda daha dikkatli olmalarıdır.”

...
Yayın Tarihi : 2 Temmuz 2008 Çarşamba 20:05:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?