6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çeltik fiyatlarında umutlu bekleyiş

Samsun Ziraat Odası Başkanı Hasan Tütüncü, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO), üreticinin üretim maliyetini göz önünde alması gerektiğini belirterek, "TMO Çeltik fiyatını açıklayıp, hızlı bir şekilde alım yapmalıdır" dedi.


Hasan Tütüncü, Türkiye Ziraat Odaları Birliği'nde 28 Ağustos 2008 tarihinde ziraat odaları başkanları, Gönen Çeltik Üreticileri Birliği ve Türkiye Tarla Bitkileri Üreticileri Birliği başkanlarının katılımıyla düzenlenen çeltik toplantısında çeltik alım politikası üzerinde tartışıldığını söyledi.


Tüccarın ve sanayicinin elinde ürün olduğunu, bu sebeple hasatla sezonunun gelmesiyle birlikte tüccarın alım için istekli olmayacağını düşündüklerini dile getiren Tütüncü, "Stokta, 120-130 bin ton ürünün olması serbest piyasa fiyatlarının çiftçi aleyhine gelişeceği şimdiden göstermektedir. Hasat sezonu başlamasına rağmen fiyat belirlenmemiştir, tüccar ise alımda isteksizdir. Hasadın derinleşmesiyle piyasalarda istikrarsızlığın artacağından endişelenmektedir. Bu durumda TMO, üretim maliyetlerini göz önüne tutarak, çeltik alım fiyatını açıklamalı ve hızlı bir şekilde alım yapmalıdır" dedi.


2008 yılı çeltik üretim maliyetinin kilosu 98,8 YKr olduğunu kaydeden Tütüncü, üretimin sürdürülebilmesi için kısa tane çeltikte kilosu 1,2 YTL, uzun tane çeltikte ise kilosu 1,35 YTL fiyatın olması gerektiğinin altını çizdi.


Çeltik üretim maliyetinde ki artışın bir yılda gübre, mazot ve elektrik fiyatlarında ki artışlardan kaynaklandığına işaret eden Hasan Tütüncü, şunları söyledi:
"TMO, bu yıl ürününü emanete bırakan çiftçilere makbuz senedi düzenleyip, karşılığında uygun kredi kullanımı sağlamalıdır. Makbuz senedi düzenlemesinde minimum miktar ise 50 ton olmalıdır. TMO alım fiyatını yüzde 60 randımanına göre belirlemelidir. Yüzde 65'e göre belirlenen randıman Türkiye gerçekleriyle uygun olmadığı gibi fiyat düşüşleriyle çiftçimizi mağdur etmektedir."
Tütüncü, 2008-2009 çeltik pazarlama sezonunda üreticinin lehine önlem alındığı takdirde üretici ve tüketicinin zarar görmeyeceğini sözlerine ekledi.

İha
Yayın Tarihi : 29 Ağustos 2008 Cuma 18:41:49


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?