4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Çeltik yanıklık hastalığına dikkat

ÇELTİK YANIKLIK HASTALIĞINA DİKKAT

Samsun'da çeltik alanlarında yapılan arazi çalışmalarında "çeltik yanıklık hastalığı"nın (pyricularia oryzae) ilk belirtilerinin görülmeye başladığı bildirildi.

İl tarım Müdürlüğü'nden yapılan açıklamada, hastalığın çeltik bitkisinin yaprak yakacık kın boğum salkım ve salkım sapında zarar verdiği, yapraklardaki ilk belirtiler tespit edildiğinde yeşil aksam ilaçlamasına başlanması gerektiği belirtildi. Açıklamada, "Hastalık etmeni 26-28C sıcaklık yüksek orantılı nem ve bulutlu havada enfeksiyona neden olur. Bu yıl haziran ayının son haftası ve temmuz ayının ilk haftasında yapılan gözlemlerde hastalık belirtilerinin diğer yıllara oranla daha erken görülmeye başladığı tespit edilmiştir. Elimizdeki meteorolojik veriler ve sıcaklık ortalamaları bu yıl hastalığın şiddetini arttıracağı ve epidemiye yol açacak bir seyir izleyeceği kanısını oluşturmaktadır. Çiftçilerimizin bu hastalığa karşı ürün kayıplarını engellemek için tarlalarını sık sık kontrol edip, hastalık belirtilerini gördüklerinde, İl ve İlçe Tarım Müdürlüklerine müracaat ederek mücadeleye başlamaları gerekmektedir" denildi.

Açıklamada, alınması gereken tedbirler ise şöyle sıralandı: "Kültürel Tedbirler: Sık ekimden kaçınılmalı, fazla azotlu gübre verilmemeli, sulama suyunun soğuk olmamasına özen gösterilmeli ve sertifikalı temiz tohum ekilmelidir.

Kimyasal Mücadele: Yapraklarda hastalık belirtileri ilk görüldüğünde il ve ilçe müdürlüklerine müracaat ederek reçete edilecek ilaçlarla yeşil aksam ilaçlaması yapılmalıdır."

İHA
Yayın Tarihi : 9 Temmuz 2010 Cuma 15:25:02
Güncelleme :9 Temmuz 2010 Cuma 15:27:52


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?