6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çeltikte ürün iyi fiyat kötü

Samsun'un Bafra Ovası'nda 2008 ürünü çeltik hasadına başlandı. Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Ak, bu yıl çeltiğin Bafra yöresinde veriminin ve randımanının yüksek olduğunu, ancak fiyatının düşük olduğunu söyledi.

Bafra Ziraat Odası Başkanı Sait Karagöl, Tarım Bakanlığının açıkladığı 2008 ürünü çeltiğin alım fiyatının 840 YKr'nin üretici olarak kendilerini memnun etmediğini, en az 1 YTL'nin üzerinde bir rakam beklediklerini, Toprak Mahsulleri Ofisi'nin (TMO) de çeltik alımı yapmayarak üreticiyi tüccarın eline bıraktığını savundu.

Karagöl, "Tarımsal girdilerin her gecen gün pahalanması üretimi olumsuz yönde etkiliyor. Üreterek zarar eden çiftçi bundan böyle üretmeme yolunda ilerleyecek olması, ülkemiz tarımın çökmesi anlamına gelir ki, bunun vebali de çok büyük olur. İlgililerin tarımsal girdilerde iyileştirme yapmaları elzemdir. Borçları yüzünden icralık olmakla karşı karşıya kalan çiftçilerimiz bankalara ve esnafa olan borçlarını ödeyemedikleri için tarlaya değil, mahpushaneye gidecekler" dedi.

Bafra Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı İsmail Ak, çiftçilerin banka faizleri altında ezildiğini, ürettikleri ürünün para etmemesi yüzünden traktör ve ahırındaki hayvanını satmaya başladığını bildirdi. Ak, "Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'nın açıkladığı çeltik alım fiyatı çiftçiye zarar, tüccara da yarar sağlamıştır. Mazot, gübre ve zirai mücadele önceki yıllara göre yüzde 300'ün üzerinde artış göstermiştir. Ancak çeltikte fiyat ise 3 yıldır aynı" diye konuştu.

Umut Pirinççilik Yönetim Kurulu ve Pazarlama ve Ürün temin Genel Müdürü Hasan Orta, çeltik fiyatlarının düşük olasının çiftçiyi üzdüğünü, kendilerini de mutlu etmediğini vurguladı. Bafra Ovası'nda 879 çeltik üreticisi 56 bin 771 dekar alanda çeltik üretimi yaptı. Rekoltenin ise 50 bin ton olması tahmin ediliyor.

iha
Yayın Tarihi : 18 Ekim 2008 Cumartesi 23:25:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?