2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Çerkezler daha hızlı çıktı

Samsun'un Çarşamba ilçesinde Çerkezler, mahallelerine 'Çerkez yerleşim yeri' anlamına gelen 'Adıge Hable' yazılı tabela astı.

Demokratik açılımın tartışıldığı şu günlerde Samsun-Ordu karayolu üzerinde 400 Türk ve 300 Çerkezin yaşadığı 90 haneli Çelikli köyünde yaşayan Çerkezler, oturdukları İğnelik Mahallesi tabelasının altına 'Çerkezlerin yerleşim yeri' anlamına gelen 'Adıge Hable' ibaresini yazdı. Yaklaşık 300 yıldır Çelikli köyünde yaşayan Çerkezler, 'tek bayrak, tek vatan' ilkesine tam bağlı olduklarını dile getirirken, demokratik açılım çalışmalarına ise tepki gösterdiler.

Çelikli Köyü Muhtarı Faruk Sezer, Çerkezlerden gelen talep üzerine gerekli izinleri alarak mahallenin Çerkez mahallesi olduğunu anlatmak, yoldan geçen Çerkezlerin fark etmesi için böyle bir yola başvurulduğunu söyledi. Köyün tarihi bir köy olduğunu belirten Sezer, köyde hiçbir sorun olmadan yaşamın sürdüğünü, kimsenin açılım gibi derdinin bulunmadığını söyledi. Sezer, İğnelik köyü tabelasındaki 'köy' ibaresinin yanlış yazıldığını, İğnelik'in Çelikli köyüne bağlı bir mahalle olduğunu dile getirdi.

Köy sakinlerinden 47 yaşındaki Fikret Şahin, köylerinin fark edilmesi için tabelaya Çerkezce yazı yazıldığını söyledi. Çerkezlere gelin giden ve 3 yıldır köyde yaşayan 21 yaşındaki Fatma Yılmaz ise, mutlu olduğunu, köyde Çerkezce de konuşulduğunu, Çerkezlerin kültürlerinin yaşatıldığını, hiçbir sıkıntı olmadığını, huzurlu bir yaşam sürdüğünü ifade etti. Neziha Fişek de, tabelanın yanlış anlaşılmaması gerektiğini, Türk bayrağı altında yaşamaktan onur duyduklarını dile getirdi.

 

iha
Yayın Tarihi : 23 Eylül 2009 Çarşamba 18:17:13


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?