26
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

'Çerkezler'in tarihinde ihanet yoktur'

Samsun, Sinop, Tokat ve Çorum Kafkas Dernekleri, 141 yıl önce Rusya’dan sürülen ataları için Karadeniz’in Samsun sahillerinde Çerkez sürgününü canlandırdı. Temsili gemi olarak kullanılan teknelerle Samsun sahillerine yaklaşan Çerkezler, karanfillerle karşılandı.

1864 yılında Osmanlı-Rus Savaşları sonrasında anayurtlarından gemilere bindirilerek sürülen Kafkas kökenli vatandaşlar için Samsun’da 21-22 Mayıs Sürgünü Anma Programı düzenlendi. Törene, Samsun Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç ile Karadeniz Bölgesi’nde yaşayan çok sayıda Çerkez vatandaş katıldı. Dün Samsun’a akın eden Çerkezler, bugün de 141 yıl önce yaşanan sürgün acılarını düzenledikleri gösterilerle tazeledi.

Törenin açılış konuşmasını yapan Samsun Kafkas Derneği Başkanı Eyüp Baloğlu, Çarlık Rusya’sının emperyalist emelleriyle birlikte K. Kafkasya’da soykırım yaşandığını belirterek, "Atalarımız 140 yıl önce kendisi gibi Müslüman olan Osmanlı İmparatorluğu’nun topraklarına gemilerle sürüldü. 2 milyon Çerkez’den 500 bini yolculuk sırasında hayatını kaybetti. Fakir Türk halkı geride kalabilen atalarımızla bir dilim ekmeğini ikiye bölüp paylaştı. Osmanlı parçalanınca Çerkezler 40 ayrı ülkede yaşar hale geldi. Ruslar Çerkezler’e soykırım uyguladı ancak bugün sözde Ermeni soykırımını parlamentolarında oyluyorlar ve karar çıkarıyorlar. Türkiye’nin başına çorap örmeye çalışıyorlar. Gözleri, 141 yıl öncesi ve sonrasında kendi yaptıklarını görmüyor. Çerkez soykırımı Türkiye’nin elinde çok büyük koz olmalıdır. Sözde Ermeni soykırımıyla ilgili karar çıkaran Rusya tarihine baksın" dedi.

AKP Samsun Milletvekili Suat Kılıç da, Rusya’yı eleştirdi. Kılıç, "Bugün hepimiz Kafkasyalı, Çerkez, hepimiz Türk’üz" diyerek başladığı konuşmasında, "1915 yılında yaşanan bazı tarihi hadiseleri istismar ederek Ermeni safsatalarını parlamentolarında meşrulaştırmaya çalışan Ruslar, 141 yıl evvel Çerkezler’e ve topyekün Kafkasyalılar’a yaptıkları soykırımı tarihin vicdanında nereye yerleştiriyor?" diye sordu.

21 Mayıs 1864 tarihinin üzerinden 141 yıl geçtiğini hatırlatan Suat Kılıç, Çerkezler’e şöyle seslendi: "Topraklarınızdan çıkarıldığınız için hüzünlüsünüz. Hüznünüzü paylaşıyoruz. Acımızı hafifleten şey şudur; Sizler buradasınız. Eğer gelmiş olmasaydınız tanışamayacak, akraba, kardeş olamayacaktık. İyi ki varsınız. Herkesin tarihinde hasletler, kahramanlıklar ve üzücü hadiseler vardır. Ancak Çerkezler’in tarihinde hiçbir şey yok. Birlikte yaşadıkları milletlere ve Türk Milleti’ne hiçbir ihanetleri yok. Acılarınız bizim acılarımızdır."

İHA
Yayın Tarihi : 22 Mayıs 2005 Pazar 16:53:21
Güncelleme :24 Mayıs 2005 Salı 14:37:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?