6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çiftçi son bir yılda fakirleşti

Büyük Birlik Partisi(BBP) Bafra İlçe Başkanı Bilal Mürtezaoğlu, Bafra'da çiftçinin son bir yılda yüzde 30 daha fakirleştiğini iddia ederek, "Tarım girdi fiyatları çiftçinin belini son bir yılda önemli ölçüde büktü" dedi.


Bilal Mürtezaoğlu yaptığı açıklamada, tarım kesiminde çalışanların ekonomik kayba uğradığını söyledi.

Samsun'un Bafra ilçesinin ekonomisinin tarıma dayalı olduğunu ve nüfusunun yüzde 90'ının geçimini tarımla karşıladığını dile getiren Mürtezaoğlu, bir önceki yıla göre çiftçilerin yüzde 30 daha yoksullaştığını iddia etti. Mürtezaoğlu, mazot, gübre ve zirai ilaç fiyatlarına 2008 yılında yapılan yüzde 20 ila 30 arasındaki zamların tarımsal üretimi olumsuz etkilediğini de vurguladı.

Çiftçinin fakirleşmesinin temel nedenlerinden birisinin ise yaşanan kuraklık olduğuna vurgu yapan Bilal Mürtezaoğlu, Bafra ilçesinin 2002 yılında nüfusunun 156 bin olduğunu, 2008 yılında ise Bafra ilçesinin köyleri ile birlikte nüfusunun 143 bin olduğunu belirterek, "Bafra'da çiftçimiz fakirleşti. Yanlış tarım politikaları, tarım girdilerine yapılan zamlar ve küresel ısınmaya bağlı olarak yaşanan kuraklık çiftçimizin ekonomik seviyesini aşağı düşürdü. Çiftçi, ürünün ekonomik karşılığını alamamakta" diye konuştu.


Son yıllarda özellikle bu yılın başlarında köyden kente göçün hız kazandığına da değinen Mürtezaoğlu, mevcut durumun devam etmesi halinde köylerin yakın bir zamanda tamamen boşalacağını bildirdi. Köyden göç ile birlikte tarım arazilerinin de boş kaldığının ve bunun da tarımsal üretimin düşmesine sebep olduğunun altını çizen Bilal Mürtezaoğlu, şunları söyledi: "Köylü artık tarımsal üretimden umudunu kesti.

Ürettiği ürünlerin çoğundan vatandaşlarımızın çoğu büyük bir tedirginlik yaşıyor. Köyünü, tarlasını bırakanlar büyük şehirlere göç edip buralarda gecekondu bölgelerine yerleşmekte. Köyünde toprağının efendisi olan köylü maalesef şehirde işsizler ordusuna katılmakta. Bafra'da her geçen gün artan işsiz sayısına ve niteliğine bakıldığında bunların önemli bir kısmının köyünü ve toprağını terk edip iş bulmak amacıyla bu şehre gelip hayal kırıklığı yaşayanlar olduğu görülecektir. Bu sosyal felaketin önlenmesi için hükümetin gerekli tedbirleri acilen almasını talep ediyoruz."

İha
Yayın Tarihi : 4 Eylül 2008 Perşembe 16:59:36


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?