2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Çiftçilere destek primi ödenecek

Samsun'da, İyi Tarım Uygulamalarının(İTU) desteklenerek yaygınlaştırılması amacıyla 2009 yılı içerisinde çiftçilere destekleme primi ödemesinin yapılacağı bildirildi.


2008 yılı içerisinde Çiftçi Kayıt Sistemi'ne (ÇKS) dahil olan ve İTU'ye göre yetiştiricilik yapan üreticilere destekleme yapılmasına dair yasa yürürlüğe girerek resmi gazetede yayımlandı. Konu ile ilgili açıklama yapan İl Tarım Müdür Vekili Kadir İspirli, "İyi tarım sertifikalı üreticilerin, 2009 yılı içerisinde sertifikalandırılan arazileri için dekar başına 18 TL destekleme primi ödemesi yapılacak. Ayrıca, ÇKS'ye dahil olan çiftçilere mazot, kimyevi gübre ve toprak analizi destekleme ödemesi yapılmasına dair tebliğ resmi gazetede yayımlandı. Bu tebliğ kapsamında, Bakanlar Kurulu kararına istinaden, 2009 yılı içerisinde 1 dekardan az olmamak üzere, toprak analizi yaptırılan araziler için dekar başına 2,5 TL destekleme ödemesi yapılacaktır.

Buna ilaveten, Samsun'da İTU desteklenerek yaygınlaştırılması amacıyla; il müdürlüğümüz yönetimince yapılan stratejik değerlendirme neticesinde, İTU çalışma alanının il geneline şamil olması hususu benimsenmiştir. Bu itibarla da, üretici örgütlerinin İTU kapsamındaki çiftçilik faaliyetlerine ilişkin sertifika maliyetlerinin Samsun Valiliği İl Özel İdaresi tarafından karşılanması hususu prensip olarak kabul edilmiştir" dedi.
İspirli, bu kapsamda orta vadede 2010-2011-2012 yıllarında 150 bin dekar alanın Entegre ÇYS dahil edilmesi ve desteklenmesinin hedeflendiğini ifade etti.
 

iha
Yayın Tarihi : 28 Mayıs 2009 Perşembe 16:28:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?