4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Çiftçileri sevindirecek buluş

ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK BULUŞ

Samsunlu bir demir doğrama dükkanı sahibinin geliştirdiği makine, silajlık yeme yıl boyunca para ödeyen çiftçiyi bu masraftan kurtarıyor.

Samsun'un Terme ilçesinde 1981 yılında demir doğrama işi yapmaya başlayan Mustafa Önal, maddi imkanı yetersiz olan çiftçilerin kaba yem sıkıntısı çektiğini görünce "pat pat" diye tabir edilen tarım aracı ile çalışan yem kırma makinesi icat etti. Mustafa Önal, icat ettiği makine ile tane mısır, kelle mısır, mısır unu, arpa, buğday unu, ot ve mısır alafını silajlık yem haline getiriyor. Bu da hayvan üreticileri ve besicilerinin ihtiyaç duydukları yemi kendi tarlalarından, para vermeden elde etmelerini sağlıyor.

Tarım aracı ile çalışan yem kırma makinesi için patent başvurusunda bulunan ve 2 ay önce patent almayı başaran Mustafa Önal, icat ettiği makinenin saatte 600 kilogram mısırı öğüterek un haline getirdiğini söyleyerek, "Bu makine sayesinde silajlık yeme yıl boyunca para ödeyen Türk çiftçisinin artık yüzü gülecek" diye konuştu.

Terme Sanayi Sitesi'nde 160 metrekarelik iş yerinde 3 kişi ile üretim yaptıklarını belirten Önal, tüm parçaların bizzat kendisi tarafından işlenerek hazır hale getirildiğini, KOSGEB'e başvuru yaptığını, Faydalı Model Belgesi ile işletmesini büyüterek Terme'den tüm Türkiye'ye açılmak istediğini belirtti.

ÇİFTÇİLERİ SEVİNDİRECEK BULUŞ
İHA
Yayın Tarihi : 8 Şubat 2010 Pazartesi 11:44:01
Güncelleme :8 Şubat 2010 Pazartesi 12:03:47


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
muhsin Öztürk IP: 85.179.250.xxx Tarih : 9.02.2010 00:33:15

ne icadi kardesim almanyada bu tip makineyle adamlar koca kutukleri  talas haline getiriyorlar istersen sana balya yapiyor