6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çiftçiye şarbonlu inek dağıtıldı!

Samsun'un Çarşamba ilçesi Çınarlık beldesinde kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi ile İl Tarım Müdürlüğü tarafından alınarak çiftçilere dağıtılan besi hayvanlarının çoğu şarbonlu çıktı.

İlçenin Çınarlık beldesinde 2007 yılında 50 ortaklı kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için İl Tarım Müdürlüğü ile beraber montofon cinsi besi hayvanı almak için çalışma başlattı.

Ülke genelinde 2 ay besi hayvanlarının alımı için inceleme yapan kooperatif ve İl Tarım Müdürlüğü, çiftçilere ilk etapta 230 hayvan dağıtımı yapılması için ihale yoluyla alım yaptı. Daha sonra beldeye getirilen besi hayvanları kura çekimi ile çiftçilere dağıtıldı.

Besi hayvanlarının birkaç gün sonra ağızlarının köpürmesi ve yara olmasından endişe eden ve veteriner hekim çağıran çiftçiler, hayvanların şarbon hastası olduğunu öğrendi.

Çiftçi Sadık Pehlivan, kooperatifin aldığı hayvanların şarbon hastası çıktığını ileri sürerek, "Devlet desteği ile 7 yılda ödemek şartı ile 10'ar adet besi hayvanı aldık. İl Tarım Müdürlüğü ve kooperatif yetkililerinin aldığı besi hayvanlarından 4 tanesini bana getirdiler. Getirilen hayvanların 4'ü de şarbon hastası çıktı. Veteriner getirdim ve hayvanları tedavi altına aldırdım" dedi.

Kooperatifler birlikte birkaç kez hayvan seçimine kendisinin de gittiğini ifade eden çiftçi Bekir Önal ise hayvanların alımı yapılmadan önceki seçime kendisinin gidemediğini belirterek, "Gelen hayvanların çoğu şarbon hastası çıktı" dedi. Kooperatifin kendileri ile yaptığı anlaşmada besi hayvanlarının montofon olması gerektiğine dikkat çeken Önal, hayvanların yarısının montofon yarısının ise yerli ırk olduğunu iddia etti.

Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin kurulması için büyük mücadele verdiklerini dile getiren Çınarlık Belediye Başkanı Nihat Soğuk da kooperatifin Tarım Bakanlığı'nın çiftçilere sağladığı kolaylıklardan yararlanmak için kurulduğunu kaydetti. Çiftçilere destek olmak için kooperatif yetkilileri ile İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanlarının 50x10 olmak üzere besi hayvanı alımı yapmak için incelemelerde bulunduğunu kaydeden Soğuk, hayvanların alımı ve dağıtımı sırasında bir hastalık görülmediğini, ancak daha sonra bazı hayvanların hastalandığını ifade etti. Soğuk, hayvanların iyileştirilmesi için beldede veteriner hekim görevlendirildiğini dile getirdi.

Hayvanların montofon olmadığı yönünde iddialara cevap veren Soğuk, "Ben teknik eleman değilim. Hayvanları İl Tarım Müdürlüğü teknik elemanları ile kooperatif yetkilileri aldı. Gerekli araştırmayı yapacağım" diye konuştu. Kendisinin Samsun dışında olduğunu kaydeden İl Tarım Müdürü Sadullah Kirenci ise çiftçilerin hayvanları beğenmedikleri takdirde geri iade edebileceklerini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 15 Mart 2008 Cumartesi 12:50:21


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
taner çubuk IP: 78.163.254.xxx Tarih : 18.03.2008 00:11:01

rezillik yazık günah bu millete devlet bunu yaparsa cemaat ne yapmaz terbiyesizlik..