6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çınarlık'ta şap karantinası

Samsun İl Tarım Müdürlüğü, Çınarlık beldesinde hayvanlarda görülen hastalığın şarbon değil şap olduğunu belirterek, bölgeyi karantina altına aldığını açıkladı.

Geçen günlerde Çınarlık beldesinde 2007 yılında 50 ortaklı kurulan Tarımsal Kalkınma Kooperatifi, çiftçilerin gelir düzeyini artırmak için İl Tarım Müdürlüğü ile beraber montofon cinsi besi hayvanı almak için çalışma başlatmış ve çiftçilere ilk etapta 230 hayvan dağıtımı yapılması için ihale yoluyla alım yapmıştı.

Alınan hayvanları kura ile dağıtılmasından birkaç gün sonra hayvanların ağızlarının köpürmesi ve yara olması nedeniyle çiftçiler kendilerine şarbonlu besin hayvanlarının dağıtıldığını iddia etmişti.

Çiftçilerin, şarbon iddialarının basında yer alması üzerine İl Tarım Müdürlüğü, yazılı açıklama yaptı. Açıklamada, hastalığın şarbon değil şap olduğu belirtilerek, bölgenin 6 gündür karantina altında olduğu öne sürüldü. Açıklamada, bölgede büyükbaş hayvanların giriş ve çıkışlarının yasaklandığı kaydedildi.

Samsun Veteriner Hekimleri Odası Başkanı Harun Pir, şap hastalığının ülkede önemli ekonomik kayıplara yol açtığını belirterek, "Çınarlık bölgesine gelen hayvanların geldikleri ilden mutlaka hayvan pasaportu ve sağlık raporu ile sevkıyatının yapılması gerekmektedir. Bu hayvanların bulundukları bölgede şap hastalığına karşı aşılanması gerekiyordu. Aşılanmadan sevkıyatının yapılması yasaktır" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 17 Mart 2008 Pazartesi 18:42:30


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?