5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

Çocuk emzirmek kanserden koruyor

İlk hamileliğin erken yaşlarda olması ve çocuk emzirme süresinin uzunluğunun, meme kanseri riskini düşürdüğü bildirildi. 

Özel Samsun Tıp Merkezi Genel Cerrahi Uzmanı Opr. Dr. Ali Gök, meme kanserinin dünyada kadınlar arasında en sık görülen kanser türü olup, kadınlarda görülen tüm kanserlerin yüzde 30'unu oluşturduğunu dile getirirken, hastalık riskini azaltan faktörlere de dikkat çekti. 

İlk hamileliğin ya da doğumun erken yaşlarda olması ve doğum sayısının fazla olmasının meme kanseri oluşumunda riski azaltıcı etkiye sahip olduğunun belirlendiğini dile getiren Opr. Dr. Ali Gök, "İlk doğumunu 30 yaşından sonra yapan bir kadında, ilk doğumunu 20 yaş altında yapan kadına göre 4 kat daha fazla meme kanseri riski vardır" dedi. Çocuk emzirme süresinin uzun olmasının meme kanseri riski yönünden koruyucu etkiye sahip olduğunu da ifade eden Gök, 4-12 ay emziren kadınlarda meme kanseri riskinin yüzde 11 oranında, 2 sene ve daha fazla emzirenlerde ise yüzde 25 oranında azaldığının görüldüğüne işaret etti. 

Gök, meme kanseri gelişiminde beslenme faktörünün önemine de değinerek, "Yağlı, lif içeriği az diyetle beslenme, fazla miktarda alkol alımı da meme kanseri oluşum riskini arttırmaktadır. Ancak, sigara kullanımı ve meme kanseri gelişimi arasında bir ilişki gösterilememiştir" diye konuştu.
İHA
Yayın Tarihi : 28 Ağustos 2006 Pazartesi 14:08:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?