6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

'Çocuklara baskı yapmayın'

Uzmanlar, 2008-2009 eğitim-öğretim yılının başlamasının ardından okula adaptasyon sürecini aşana kadar çocuklara baskı yapılmaması gerektiğini belirtti.


8 Ekim Pazartesi günü ilk ve orta dereceli okullarda eğitim öğretim döneminin başladığını hatırlatan Samsun Rehberlik ve Araştırma Merkezi (RAM) Müdürü Alican Usta, özellikle okul döneminin başında anne-babaların çocukların eğitiminde dikkat etmesi gereken bazı önemli hususların olduğunu söyledi. Bazı çocuklarda okula uyum sorunlarının görüldüğünü kaydeden Usta, "Yaz tatili sonrası çocuklarımızın bir anda okula adapte olmasını bekleyemeyiz. Uyum sağlamaları için kısa da olsa zaman tanınmalıdır. Okul başlar başlamaz çocuklarımızı ağır bir ders çalışma baskısı altına almamalıyız. Öğrencilerimizin ders çalışma temposunu günden güne artırılması sağlanmalı ve bir anda yüklenilmemelidir" dedi.


Çocukların anne-babalarının duygu ve davranışlardan etkilendiğini belirten Alican Usta, dolayısıyla çocuklarımızın karşısında ailelerinin öncelikle kendi duygu ve davranışlarını kontrol altına almaları gerektiğini ifade etti. Aile üyelerinin okulla ilgili konuları çocuğa aktarırken kaygılı görünmesinin, çocuğun da kaygısını artıracağını açıklayan RAM Müdürü Usta, "Kaygı bir düzeye kadar başarıyı artırıcı bir unsurken, aşırı yüklenen kaygı öğrenmeyi güçleştirir, başarıyı azaltır. Ayrıca, aşırı kaygı
çocuklarımızda bazı davranış problemlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir" diye konuştu.


Okul yaşantısıyla ilgili olarak çocuklardan somut ve gerçekçi beklentiler içerisinde ailelerinin olmaması gerektiğine işaret eden Usta, çocukların kapasitesi üzerinde başarının beklememesi ve yeteneklerine uygun olmayan alanlara yönlendirmeye zorlandırmaması gerektiğinin altını çizdi.


Bazı anne babaların çocuklarına istedikleri davranışları yaptırabilmek için çeşitli yollara başvurduklarını kaydeden Usta, şunları söyledi:


"Ailelerin, çocuklarına okul, öğretmen ve müdürden korkuttukları gibi, bazı ailelerin de okulda her istediği var gibi abartılı anlatımlarda bulunmaktadırlar. Her iki tutumda çok yanlıştır. Çocuklarımızı okul yaşantısına hazırlarken, onların birer yetişkin gibi davranmalarını bekleyemeyiz. Bazı etkinliklerden çabuk sıkılabilecekleri, oyuna karşı düşkünlükleri, yeme içme ve tuvalet ihtiyaçlarını giderme de özellikle de ilk günlerde okulda sorun yaşayabilecekleri akıldan çıkartılmamalıdır. Çocukların
davranışlarından dolayı çok kolayca eleştirmeleri ve cezalandırılmaları olumsuz bir okul algısı geliştirmelerine yol açabilir."

iha
Yayın Tarihi : 9 Eylül 2008 Salı 14:38:54


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?