2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Çocuklara enerji tasarrufu semineri

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Samsun Şubesi'nce Samsun'un 19 Mayıs ilçesi Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu'nda öğrencilere "Enerji Tasarrufu" konulu seminer verildi.


Seminerin açılış konuşmasını yapan Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Veysel Kırcalı, Türkiye'nin enerji konusunda dışa bağımlı bir ülke olduğunu söyledi. Kırcalı, "Kullandığımız enerjiler için çok fazla ücret ödemekte ve paralarımız ülke dışına çıkmaktadır. Bu amaçla kullandığımız enerjiyi verimli kullanıp tasarruf etmenin önemini benimsetmek için Elektrik Mühendisleri Odası Samsun Şubesi'nce seminer düzenlenmiştir" dedi.
EMO Samsun Şube Müdürü Emin Arif Özkesen ve Kurul Üyesi İlker Ceylan, enerji çeşitlerini örnek resimlerle tanıttı. Emin Arif Özkesen, "Enerji tasarrufu yapmak aile bütçesi için önemlidir. Enerjiyi verimli kullanırsak, faturalara daha az para öderiz. Enerji tasarrufu devlet bütçesi için de çok önemlidir. Kullandığımız enerjinin yaklaşık yüzde 60'ını başka ülkelerden temin ediyoruz ve ödemeyi döviz olarak yapıyoruz" diye konuştu.


Özkesen, enerji tasarrufunun yollarını şöyle sıraladı: "Enerji tasarrufu için, kullanılmayan odalardaki ışıkları söndürün. Gündüzleri aydınlatma için güneş ışığından yararlanın. Lambaları, ışıklarından en fazla yararlanabileceğiniz şekilde yerleştiriniz. Düşük güçlü birden fazla lamba kullanmak yerine yüksek güçlü tek bir lamba kullanınız. Akkor telli lamba yerine florasan lamba kullanınız. Duvarları açık renklere boyayınız. Elektrikli aletleri kullanmadığınız zaman fişe takılı bırakmayınız. Enerji tasarrufu sağlayan cihazlar daha pahalıdırlar, fakat çalışma ömürleri boyunca sağlayacakları tasarruf çok önemli miktarlardadır. Elektrikli aletleri akıllıca kullanınız yani bir iş için en az enerji tüketenini seçiniz. Örneğin, ekmeği fırında kızartmak, kızartma makinesinde kızartmaktan 3 kat fazla enerji harcar. Bir aleti almadan önce diğerleri ile karşılaştırarak daha az enerji tüketenini tercih ediniz. Ütüleme işini bitirmeden 5 dakika önce ütüyü prizden çıkarınız ve işinizi ütünün içinde kalan enerji ile bitiriniz."


Dünyada enerji tüketiminin bu şekilde devam etmesi durumunda 2020 yılında fosil yakıt kaynaklarının yarısının tüketilmiş olacağının tahmin edildiğini söyleyen Özkesen, "Fosil kaynaklar, sadece yakıt olarak değil aynı zamanda başta ilaç olmak üzere kimya sektöründe pek çok alanda kullanılmaktadır. Bu yönü ile de korunması en azından tüketiminin azaltılması önemlidir" ifadelerini kullandı.
Dereköy Şehit Ümit Semerci İlköğretim Okulu Müdürü İsmail Arslan ise enerji tasarrufunun çok önemli olduğunu ve öğretmen, öğrenci ve velilerin enerji tasarrufu yöntemlerini öğrenmeleri gerektiğini söyledi.

iha
Yayın Tarihi : 14 Ocak 2009 Çarşamba 12:00:18


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?