2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Çocuklarda ishale dikkat!

Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, çocuklarda ishalin tedavisinde üç önemli ilke olduğunu belirterek, "Birincisi çocuk ishalken kaybettiği sıvı mümkünse ağız yoluyla geri konmalı, ikincisi çocuğun beslenmesi sürdürülmeli, üçüncüsü ise çocuk zamanında hekime götürülmelidir" dedi.


Medical Park Samsun Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Yüksel Bıcılıoğlu, günümüzde en sık görülen çocuk hastalıkları arasında ishalin yer aldığını ifade ederek, "İshal genellikle aniden başlar ve dışkı sayısında artma ile kendini gösterir. En sık 0-5 yaş çocuklarda ve özellikle de yaz aylarında görülen ishal ve genellikle mide ile bağırsakları etkileyen mikroplar nedeniyle meydana gelir. Virüs adı verilen bu mikroplar ishalle birlikte kramp şeklinde karın ağrısı, iştahsızlık, kusma ve hafif ateşe neden olur. Bu tür ishaller 3-6 gün içinde kendiliğinden düzelir. Genel olarak şiddetli ishali olan, kanlı ishal yapan ve yüksek ateşi olan çocukların ishalleri daha önemlidir. Bu gibi ishallerde hasta en kısa zamanda bir çocuk doktoruna götürülmelidir" diye konuştu.


Bıcılıoğlu, ishal olan çocuğun iştahsız olduğunu vurgulayarak, "Beslenme girişimlerinde büyük hayal kırıklığına uğratan kusmalar görülür. İshal sırasında bağırsağın dinlendirilmesi ve ishalin şiddetlenmemesi için ishal olan çocuğun beslenmesi kesilir, çocuğa besin değeri çok düşük gıdalar verilir veya verilen besinler sulandırılır. Bu davranışlar çok yanlış ve tehlikeli sorunları da beraberinde getirir. Bu durum ishal olan ve kusan çocuklarda beslenme bozukluğuna ve ishalin uzun sürmesine neden olur" şeklinde konuştu.


"Sonuçta bağırsağın yapı ve işlevlerinin bozulduğu ishal durumunda çocuğun aç kalması hastalık süresini uzatır" diyen Bıcılıoğlu, şöyle konuştu:
"İshalli çocuğun beslenmesi asla kesilmemeli, çocuk ishal sonrasında ise sağlıklı çocuktan daha çok beslenmelidir. Emzirilen bebeğin emzirilmesi artırılarak sürdürülmelidir. İshalli bebeklerde en iyi tolere edilen besin anne sütüdür. Emzirilen bebekler istedikleri zaman istedikleri sürece emzirilmeye devam edilmelidir. İshalde emzirilmeye devam edilen bebeklerde ishalin şiddeti azalır ve süresi kısalır. Yarı katı veya katı gıdalarla beslenen çocuklar, ishalken de aynı şekilde beslenmelidir.

Şekerli, gazlı-kolalı içecekler, jöleli ve katkılar içeren besinler ishali daha da şiddetlendirir. En sık önerilen yiyecekler muz, pirinç, patates, yoğurt, elma ve tosttur. Fakat çocuk normalde yediği besinleri alabiliyorsa onlara devam edilebilir. İshalden sonra 2 hafta süreyle ek bir öğün verilmelidir. Sonuç olarak ishal tedavisinde üç önemli ilke var; birincisi çocuk ishalken kaybettiği sıvı mümkünse ağız yoluyla geri konmalı, ikincisi çocuğun beslenmesi sürdürülmeli, üçüncüsü ise çocuk zamanında hekime
götürülmelidir."

İha
Yayın Tarihi : 25 Mayıs 2009 Pazartesi 19:40:28


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?