6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Çocuklarda sırt çantası tehdidi

Samsun Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Hastalıkları Hastanesi Başhekimi Dr. Cevdet Şahin, sırt çantasının gelişim çağındaki çocuklarda ciddi sağlık sorunlarının oluşmasına neden olabileceğini vurguladı.


İnsanda gelişimin gece meydana geldiğini ama çocuklarda büyüme sürecinin hem gece hem de gündüz devam ettiği belirten Şahin, ağır sırt çantası taşıyan çocuklarda büyüme süreci devam ettiği için tek taraflı yapılan yüklenmelerde fiziksel sorunlara neden olacağını vurguladı.
Çocukların sırt çantalarına her şeyi doldurduğunu, günümüzde defter kalitesinin yükselmesi nedeniyle kitapların da aşırı ağırlık yaptığını ifade eden Şahin, "Veliler, çocukların çantasında gereksiz yere ağırlık oluşturacak şeyleri taşımasına izin vermemeli. Öğretmenler ve veliler bu konuda hassas davranmalı. Çocuğun sırt bölgesinde ve deforme ve büyüme süreci devam ettiği için fiziksel sorun ortaya çıkabilir" dedi.


Çantanın tek bir tarafa yüklenerek taşınmaması gerektiğine dikkat çeken Şahin, "Çanta 2 omuza birlikte takılmalı. Sırt çantası takılı iken ani hareketler yapılmamalı. Elle taşıma sırasında ise iki el belirli periyotlarda kullanılmalı. Tek tarafa yüklenme yapılmamalı. Sürekli uygulanan aşırı ağırlık fiziksel çarpıklıklara dahi neden olabilir" diye konuştu.


Şahin, gelişim çağındaki çocuklarda ciddi bir sorun oluşmadığı sürece tedavisinin tamamen mümkün olduğunu ama yaş ilerledikçe tedavi etkisinin azalacağına ise dikkat çekti.

İha
Yayın Tarihi : 30 Ekim 2008 Perşembe 13:50:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?