4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Çöpten elektrik üretilecek

ÇÖPTEN ELEKTRİK ÜRETİLECEK

Samsun Katı Atık Düzenli Depolama sahasından çıkan metan gazlarından elektrik üretileceği bildirildi.

Samsun Büyükşehir Belediyesi'nin, yaklaşık 5 milyon euroluk dış kredi desteğiyle yapılan Katı Atık Düzenli Depolama sahasında yeni projeler geliştiriliyor. Aşağı Avdan ve Çatkaya köyleri sınırlarında yer alan Gürgendağı mevkisinde uygulanan Katı Atık Yönetim Projesi ile kentin yaklaşık günde 340 ton çöp dökümü yapılıyor. Döküm sonrası çıkan sorunların başında gelen sızıntı suları için 3 milyon TL proje ile sızıntı suyu arıtma sisteminin kurulumu sağlanarak, çöpten sızan zehirli suların bertaraf edilip yer altı sularına karışmasının önüne geçilirken, tıbbi atıklarında ayrı bir şekilde imha edilmesi için tesis kurulumu tamamlandı ve faaliyetlerini sürdürüyor.

Yaklaşık 8 yıldır faaliyette olan çöp depolama alanında 320 bin 959 ton çöp depolanırken, metan gazı da oluşmaya başladı. Çıkan metan gazının kullanılarak enerji elde edilmesi için 2.7 milyon TL proje ile gazın elektriğe çevrilmesi için çalışma başlatıldı. Özel bir firma tarafından yapılacak ve işletilecek olan proje ile çöpten çıkan metan gazları elektriğe dönüştürülüp satılacak.

Büyükşehir Belediye Başkanı Yusuf Ziya Yılmaz, teklif üzerine 10 yıllık işletme hakkı ile firmanın tesisi kendi imkanlarıyla kurduğunu, metan gazını elektrik enerjisine çevireceğini kaydetti. Metan gazının çöp istasyonunda önemli bir sorun olduğuna dikkat çeken Yılmaz, enerji dönüşümü ile büyük bir tehlikenin ortadan kalkacağını kaydetti.

İHA
Yayın Tarihi : 15 Ekim 2010 Cuma 12:15:00
Güncelleme :15 Ekim 2010 Cuma 14:19:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?