2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

'Deprem sigortasını ihmal etmeyin'

DEPREM DEDE DEPREMİ ANLATTI

Doğal Afet Sigortaları Kurumu (DASK) gönüllüsü olan ve 'Deprem Dede' olarak da bilinen Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, 10 yılda yaklaşık 250 depremin yaşandığını, zorunlu deprem sigortalı 10 bin 542 konutun hasar gördüğünü, 20 milyon TL tazminat ödendiğini söyledi.

DASK, "Deprem geçici, hayat kalıcıdır. Sürdürülebilir yaşam hakkı" teması çerçevesinde Hürriyet Treni'yle yaptığı Anadolu turuna Samsun'da devam etti. DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar ve DASK gönüllüsü Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara da trenle kente geldi. Prof. Dr. Işıkara, Samsun Tren Garı'nda öğrencilere deprem anında ne yapmaları gerektiğini gösterdi. Garda slaytlarla Türkiye'nin deprem gerçeği, depreme karşı alınması gereken tedbirler ve zorunlu deprem sigortasının önemi de anlatıldı.

Kasko gibi deprem sigortasının da ihmal edilmemesi gerektiğini belirten Işıkara, öğrencilere anne ve babalarını evlerine deprem sigortası yaptırmaları konusunda uyarmalarını istedi. Deprem sırasında doğru davranış alışkanlıklarının sergilenmesinin hayati önem taşıdığını dile getiren Işıkara, "Deprem öncesinde ve sonrasında sergileyeceğiniz doğru davranışlarla ciddi hasar görmüş bir binadan canlı çıkabilirsiniz. Ancak, depremden sonra evinizin gördüğü zararı tek başınıza yüklenemezsiniz. Türkiye topraklarının yüzde 98'i deprem kuşağı üzerinde yer almaktadır. Deprem geçecek, hayat devam edecek ama hepimiz depremden sonra başımızı sokacağımız bir çatıya ihtiyaç duyacağız. 10 yılda yaklaşık 250 deprem yaşandı. Bu depremlerde zorunlu deprem sigortalı 10 bin 542 konut hasar gördü. Konutlara 20 milyon TL tazminat ödendi. Ödemelerin yüzde 97'si hasarlı binalara yapıldı" dedi. Işıkara, Samsun'un 1. derece deprem kuşağına doğru ilerlediğinin sinyallerini de verdi.

DASK Yönetim Kurulu Başkanı İdris Serdar, Samsun'da zorunlu deprem sigortası kapsamına giren konut sayısının 204 bin olduğu ve yaklaşık 30 bin 500'ünün güvence altına alındığı bilgisini verdi. Samsun'un birinci ve ikinci derece deprem bölgesinde yer aldığını hatırlatan Serdar, Kuzey Anadolu fay hattına bir şey yapılamayacağını, sadece önlem alınabileceğini vurguladı.

DEPREM DEDE DEPREMİ ANLATTI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Ekim 2009 Cuma 12:34:03
Güncelleme :16 Ekim 2009 Cuma 17:57:57


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?