6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Devlet tazminat ödeyecek

Samsun'da ayrıldığı eşini, kötü yola düştüğü gerekçesiyle kiralık katil tutup öldürdüğü iddiasıyla yargılandığı mahkeme tarafından 25 yıl hapis cezasına çarptırılan ve masumiyeti Yargıtay tarafından tespit edilince serbest kalan şahıs, devlet aleyhine açtığı tazminat davasını kazandı.


Edinilen bilgiye göre olay, merkeze bağlı Karakavuk köyü Kırıkdere mevkisinde 7 Şubat 2003 günü meydana geldi. Gülay Kalaycı (28), oğlu Kerem Kalaycı (6) ile birlikte SSK Samsun Bölge Hastanesi önünden kaçırıldıktan sonra Karakavuk köyünde üzerine gazyağı dökülüp yakılarak öldürüldü.

Katil zanlıları, annesini öldürdükleri çocuğu, Tekkeköy ilçesi Kirazlık mevkisindeki sanayi sitesine bırakarak kayıplara karıştı. Cinayet olayından 8 ay sonra katil zanlısı olarak gözaltına alınan Resul Taşkara (34) ve olayı azmettirdiği iddia edilen ölen kadının ayrıldığı kocası Adem Kalaycı (35) tutuklandı.


Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davada maktulün kocası, karısını kendisinin öldürtmediğini belirterek, suçsuz olduğunu söyledi. Daha önceki duruşmalarda 6 yaşındaki Kerem Kalaycı, annesini yakarak öldürenin Resul Taşkara olduğunu teşhis etti. Adem Kalaycı'nın 11 yıl evli kaldıktan sonra 2 yıl önce boşandığı, ancak birlikte yaşadığı Gülay Kalaycı'yı öldürmesi için Resul Taşkara'yı 10 bin YTL para karşılığında tuttuğu ve bu paranın 5 bin YTL'sini peşin, kalanını ise olaydan sonra vermek üzere anlaştığı iddia edildi. Yapılan yargılama sonucu mahkeme heyeti, katil zanlısı Resul Taşkara'yı müebbet hapis, cinayeti azmettirdiği iddia edilen Adem Kalaycı'yı da 25 yıl hapis cezasına çarptırdı. Adem Kalaycı'nın avukatı kararı temyize gönderdi ve Yargıtay 1. Ceza Dairesi Adem Kalaycı'nın suçsuz olduğu kanaatine vararak beraatına ve tahliyesine karar verdi.

Yargıtay'ın kararı doğrultusunda gece yarısı tutuklu bulunduğu cezaevinden tahliye olan Adem Kalaycı, Samsun 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nde yeniden
yargılandı. Mahkeme heyeti, bu kez Adem Kalaycı'yı Yargıtay'ın talebi doğrultusunda beraatına karar verdi. Ancak, suçsuz yere katil damgası yiyerek 874 gün olan 2 yıl 5 ay 4 gün cezaevinde tutuklu kalan Adem Kalaycı, hukuk mücadelesi başlattı. Adem Kalaycı, Maliye Hazinesi hakkında, haksız yere tutuklanıp cezaevinden kaldığı için maddi ve manevi tazminat davası açtı. Samsun 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde bugün görülen dava karara bağlandı. Daha önce beraat eden Adem Kalaycı, bu kez de tazminat almaya hak kazanarak ikinci kez suçsuzluğu mahkeme kararıyla tespit edilmiş oldu.


Adem Kalaycı, devleti, kendisine 18 bin YTL maddi, 15 bin YTL'de manevi tazminat olmak üzere toplam 33 bin YTL ödemeye mahkum etti. Adem Kalaycı, mağduriyetinin para ile ölçülemeyeceğini belirterek, "Beraat ettiğim için mutluyum. Haklı olduğum anlaşıldı" dedi.

İha
Yayın Tarihi : 26 Eylül 2008 Cuma 18:30:07


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?
Yorumlarınız
mkc IP: 88.229.251.xxx Tarih : 26.09.2008 23:03:27

Valla yazık olmuş arkadaşa..fakat benim düşündüğüm ciddi konu bu adamı sucsuz yere oralarda onca gün yatıran hakim ve savcının ne tür bir ceza alacagı yönündedir..pardon yanlış karar vermişiz ve yargıtay düzeltmiş demek ve 20 30 bin ytl yeterlimi olacak acaba..eger evetse ? ben 40 bin veririm bu yanlış karar verenleri hapishane koridorlarında 2 yıl volta atmaları karşılıgında..saygılar sunuyorum herkeze..