2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Diş hekimleri eylem yaptı

Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Suat Semiz, diş hekimlerinin olumsuz şartlarının devam ettiğini belirterek, "Diş hekimlerinin araç ve gereçleri hurda durumuna düşmekte ve yanlarında çalıştırdıkları elemanlar işsiz kalmaktadırlar" dedi.


Diş hekimleri, alanlarında yaşanan sorunları dile getirmek amacıyla İstiklal Caddesi üzerinde eylem yaptı. Pankart açan diş hekimleri, olumsuz şartların diş hekimlerini ve sağlığı olumsuz etkilediğini belirtti.
Basın açıklaması yapan Samsun Dişhekimleri Odası Başkanı Suat Semiz, Diş hekimi dağılımında herhangi bir kriter gözetilmediği için diş hekimi sayısının nüfusla orantısız şekilde artığını, ayrıca kamunun yanlış bir uygulamayla muayenehanelerin yoğun olduğu yerlerde yatırım yapması nedeniyle serbest diş hekiminden alınan hizmetin yıllar içinde giderek azaldığını kaydetti. Bu durum serbest çalışan diş hekimlerinin yaşam şartlarını olumsuz yönde etkilediğine dikkat çeken Semiz, diş hekimlerinin muayenehane
açmak için yapmış olduğu yatırım kamu yatırımı olduğunu, ülke kaynakları olduğunu hatırlattı.
Yeni yatırımlar yerine hizmet üretiminde var olanların kullanılması gerektiğini savunan Semiz, "Hizmeti üreten diş hekimlerinin emeğinin değerlendirilmesi hastaların hekime ulaşımını ve daha özgür hekim seçme olanağını sağlayacağı gibi ülke kaynakları da çalışır hale gelecektir.
Türkiye'de diş hekimliği hizmetlerinin, tüm dünya ülkelerinde olduğu gibi ağırlıklı olarak muayenehane temeli üzerinde oluştuğunu vurgulayan Semiz, "Uzun yıllar diş hekimlerine istihdam alanları kapatılmış ve büyük yatırımlar sonucu muayenehane açmaya zorlanmışlardır. Meslektaşlarımız bu eğilime paralel bu gün de mezun olduktan hemen sonra muayenehane açmaya devam etmektedirler. 2007 ve 2008 yılı atamalarına bakıldığında, kamuda görev alan meslektaşların yüzde 72'sinin muayenehane sahibi olduğu
görülmektedir. 2009 yılında da muhtemelen bu oran değişmeyecek ve muayenehane sahibi diş hekimleri muayenehanelerini kapatacaktır. Kamu bu politikasıyla yeni istihdam alanı oluşturmak yerine, var olanı yok etmekte, yeni harcamalar yaparak, yok ettiğinin yerine, kendisini koymaktadır" dedi.
Maliyet-yarar-kaynak kullanımı bağlamında hiçbir açıklaması olmayan bu uygulamalar sonucunda, yüzlerce diş hekiminin milyarlarca yatırım yaptıkları muayenehanelerini kapatıp kamuda çalışmaya yöneldiğini ifade eden Semiz, "Diş hekimlerinin araç ve gereçleri hurda durumuna düşmekte ve yanlarında çalıştırdıkları elemanlar işsiz kalmaktadırlar. Kamu ve özel sektörün her ikisinin de ülke kaynakları olduğu unutulmadan birbirlerini bütünlemesi sağlanmalıdır. Kamunun yatırım öngördüğü bölgelerdeki özel sektör
yatırımları; hizmet alımı yoluyla değerlendirilerek kaynakların ve insan gücünün değerlendirilmesi mümkündür. Ayrıca, hiçbir plan ve program olmaksızın, teknik ve fiziki alt yapıları hazırlanmadan ve öğretim elemanları yetersiz olarak açılan fakültelerimiz, önemli bir ülke gerçeği olarak karşımızda durmaktadır" diye konuştu.


Semiz, yeni diş hekimliği fakültelerinin ve ağız diş sağlığı merkezlerinin açılmasının, vergilerin yanlış kullanımı sonucu heba edilmesi ve işsiz diş hekimlerine yenilerinin eklenmesi anlamına geldiğini kaydetti.

iha
Yayın Tarihi : 19 Mart 2009 Perşembe 15:23:32


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?