4
Mayıs
2024
Cumartesi
SAMSUN

Dişiniz kırılınca atmayın!

DİŞİNİZ KIRILINCA 'İŞE YARAMAZ DİYE' ATMAYIN

Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Erhan Sarı, herhangi bir nedenle yerinden çıkan veya kırılan dişin 30 dakika içerisinde diş hekimine başvurulması halinde yerine takılabildiğini söyledi.

Samsun Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Başhekimi Dt. Erhan Sarı, birçok insanın kırılan dişini attığı ya da telafisi olmaz düşüncesiyle diş hekimine gitmediğine dikkat çekti. Diş kırılmasında asıl düşüncenin "tedaviye yardımcı olabilir' düşüncesiyle kırılan diş parçasının bulunarak koruma altına alınması olduğunu belirten Sarı, ortalama 30 dakika içerisinde diş hekimine başvurulması gerektiğini kaydetti. Sarı, diş kırılmalarının, dişlerin yerlerinden oynaması ya da çıkmasının, ağız dokularında

yaralanmaların, beyin sarsıntısının sıklıkla da basketbol, futbol gibi kontak sporları yaparken oluşan çarpma ve düşmeler ile trafik kazaları sonucunda oluştuğunu kaydetti.

Özellikle kontakt spor yapan çocuklarda oluşabilecek ağız yaralanmalarını ve diş kırıklarını önlemek için uygulanacak en uygun yöntemin ağız koruyucusu kullanılması olduğunu ifade eden Sarı, "Diş darbe nedeni ile kendi yuvasında yer değiştirir ise hafif bir parmak basıncı ile diş eski pozisyonuna getirilmeye çalışılmalıdır. Dişi, yuvasına yerleştirirken kesinlikle zorlamamalıdır. En geç 30 dakika içerisinde diş hekimine başvurulmalıdır. Daimi dişin yerinden çıkması durumunda ise yerinden çıkan diş

mutlaka bulunmalıdır. Bulunan diş taç (kuron) kısmından tutulmalıdır. Dişi kök kısmından tutarak buradaki dokuların daha fazla hasar görmesine neden olunmamalıdır. Eğer dişin kök kısmındaki dokular fazla hasar görürse dişin yuvasına tutunması mümkün olmaz. Kuron kısmından tutulan dişin üzerinde bulunan yabancı maddeler akan su altında yıkanmalıdır. Diş yüzeyinin temizlenmesi sırasında ovalama işlemi yapılmamalı ve kesinlikle fırça kullanılmamalıdır" diye konuştu.

Sarı, şu bilgeleri verdi: "Diş yuvasına yerleştirilebilmişse yerinde sabit kalabilmesi için üzerine temiz bir gazlı bez koyularak ısırtılmalıdır. Bu şekilde en kısa zamanda diş hekimine başvurulmalıdır. Eğer diş yuvasına yerleştirilememişse diş hekimine gidinceye kadar süt ya da su içerisinde korunmalıdır. Yerinden çıkmış dişi tekrar kazanılması için diş dokularının fazla zedelenmemesi ve mümkün olduğunca çabuk diş hekimine baş vurulması gereklidir. Uygun şartlarda korunmuşsa ve en geç yarım saat

içerisinde diş hekimine ulaştırılmışsa dişin tekrar kendi yuvasına yerleştirilerek (reimplantasyon) ile kurtulma şansı yüzde 90'dır."

Sarı, dudak ve yanak yaralanmalarında ilk etapta yaralı bölgenin ılık su ile temizlenmesi gerektiğini, yara bölgesinde kanama varsa kanamanın durması için gazlı bezle basınç uygulanması gerektiğini, en yakın sağlık kuruluşuna gidilmesinin önem taşıdığını da sözlerine ekledi.

İHA
Yayın Tarihi : 22 Kasım 2010 Pazartesi 15:58:01
Güncelleme :22 Kasım 2010 Pazartesi 17:52:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?