5
Mayıs
2024
Pazar
SAMSUN

'Diyabet hastalığı ihmale gelmez'

Samsun Gazi Devlet Hastanesi bünyesinde oluşturulan Gazi Diyabet Merkezi, hastaların tedavisi, eğitimi ve halkın bilinçlendirilmesi amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. 

Gazi Devlet Hastanesi bünyesinde Diyabet Merkezi kurulmasında öncülük eden Gazi Diyabet Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Zerrin Yıldızbaş, yaklaşık 10 yıldır hizmet veren merkezin, 2005 yılının Ağustos ayında düzenli poliklinik hizmetlerine başladığını söyledi. Ayda yaklaşık 600 hastaya, 2 poliklinikte sağlık hizmeti verdiklerini belirten Dr. Yıldızbaş, merkezlerinde diyabet eğitim odası, diyabet polikliniği ve müdahale odasının yanı sıra diyetisyen, diyatik ayak ve nöroloji polikliniği hizmetlerinin verildiği kaydetti. 

Merkezlerinde poliklinik hizmetlerinin dışında diyabet eğitim hemşireleri tarafından eğitim verildiğini dile getiren Yıldızbaş, "Hemşirelerimiz tarafından diyabet hastalığı, ayak bakımı, hipoglisemi, hiperglisemi hakkında bilgilendirilmektedir. Merkezimizin ana salonunda ses sistemiyle donatılan televizyonumuzda sürekli diyabet hastalığı hakkında CD'ler gösterilip görsel olarak ta hastalar eğitilmektedir. Polikliniğimize müracaat eden hastalarımızın anemnezleri alınıp boy, kilo, bel çevresi, tansiyonlarına bakılarak muayeneye hazır hale getirilir. Doktor tarafından muayene edilen hastalar, gerekli tetkik için laboratuar, röntgen, ve EKG'ye yönlendirilir. Plastik cerrah, göz ve nöroloji bölümlerinde muayene olan hastalarımız tekrar diyabet polikliniğine gelerek elde edilen sonuçlar ışığında tekrar muayene edilip durumu karara bağlanır" dedi. 

Hastayla ilgili elde edilen tüm verilerin bilgisayar ortamında saklandığını vurgulayan Yıldızbaş, "Tüm veriler arşivlenir. Tedavisi verilen hastalarımız 6 ay ya da bir yıl içinde tekrar kontrol için davet edilir. Diyabet hastalığının aynı merkezde ve sürekli kontrol edilmesi, hastalığın seyri açısından çok önemlidir. Diyabet hastalığı ihmale gelmez. Bizler de oluşturduğumuz merkezde hastalarımızın en iyi tedavi hizmetini almalarını sağlıyoruz. Diyabet hastalarına hizmet veren merkezler oluşturmanın hastalara daha fazla yararlı olacağını saptadık. Bu merkezlerin oluşumunda her doktorun gönüllü olması ve fedakarlık göstermesi gerektiğini düşündük. Gönüllü olarak işe başladık. Geldiğimiz noktada birçok insanı bilinçlendirdiğimize inanıyorum. Toplumun bilinçlenmesi bizim için çok öneli" diye konuştu. 

Yıldızhan, her hafta Cuma günleri insülün kullanımı ve diyabetle ilgili hastanede seminerler verdiklerini de sözlerine ekledi.
iha
Yayın Tarihi : 11 Ekim 2006 Çarşamba 14:44:22


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?