6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Diyabette doktor kontrolüne dikkat

Samsun Gazi Devlet Hastanesi Diyabet Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Zerrin Yıldızbaş, diyabette doktor kontrolüne dikkat çekerek, "Doktorun önerdiği ilaç veya insülin tedavisi ve diyet aynen uygulamalıdır" dedi.

Diyabet hastalığının önemi, gelişimi tedavisi ve dikkat edilmesi gereken konular hakkında bilgi veren Dr. Zerrin Yıldızbaş, diyabetin kandaki glikoz konsantrasyonunun normalden yüksek olmasıyla kendini belli eden bir metabolizma hastalığı olduğunu söyledi. Kan şekeri yüksek olan kişilerde başlangıçta yorgunluk, halsizlik, iştahsızlık, sık idrara çıkma, susama yara ve berelerin uzun zamanda iyileşmesi gibi belirtiler olduğunu hatırlatan Yıldızbaş, bu belirtilerle doktora başvurulduğunda kan şekerinin belirlenmesi gerektiğini kaydetti.

Ailede şeker hastası olan varsa, hastalığa yakalanma riskinin daha fazla olduğunu vurgulayan Yıldızbaş, eğer diyabet teşhisi konulmuşsa hayatın bundan sonraki döneminin kontrol altında tutulması gerektiğine işaret etti. "Diyabetle barışık yaşamanın yolu kendinize dikkat etmekten geçer" diyen Yıldızbaş, "Kan şekeri düzeylerinizi ortalama aralıklarda tutarak olabildiğince normal yaşam sürdürmeyi hedeflemelisiniz. Bu hedefe ulaşmanızın en iyi yolu diyet uygulamak ve egzersiz
yapmaktır. Şeker hastası olduktan sonraki gelişen zaman içinde sürekli yüksek düzeylerde seyreden kan şekerine bağlı olarak komplikasyonlar gelişebilir. Komplikasyonlar önce gözleri, böbrekleri, sinirleri ve kardiyovasküler sistemi etkiler. Bunlardan kaçınmak için ya da mümkün olduğunca erken fark edebilmek için şeker hastasının kendisini özenle izlemesi gerekir. Kan şekeri düzeyini hasta kendi izlerse hastalığı kontrol altında tutma kolaylaşacaktır" diye konuştu.

Şeker hastasının dikkat etmesi gereken hususlara değinen Yıldızbaş, şöyle devam etti: "Doktorun önerdiği ilaç veya insülin tedavisi ve diyet aynen uygulamalıdır. İlaçlar hastanın doktoruna sormadan değiştirilmemeli veya kesilmemeli. Şeker düşmeleri oluyorsa doz ayarlaması için hemen doktora başvurulmalı. Yılda bir defa göz muayenesi olunmalı, doktora seker hastası olduğu mutlaka söylenmeli, iki yılda bir diş doktoruna giderek muayene olunmalı, özellikle diş etlerindeki iltihap şeker hastaları için çok önemlidir. Grip aşısı zamanında olunmalı, ayaklarınızı her gün ılık sabunlu suyla yıkayınız ve arkasından kurulayınız. Hayat boyunca uygulayabilecek sağlık için en ideal beslenme düzeni oluşturularak kan şekerini istenen hedeflerde tutmak, şeker yükselmeleri (hiperglisemi) ve ani şeker düşmelerinin (hipoglisemi) olmamasını sağlamaya çalışılmalı."

Doktor tavsiyesiyle düzenli egzersiz yapılması gerektiğini ifade eden Yıldızbaş, şeker hastasının psikolojik sorunlar da yaşayabileceğini o zaman psikolojik destek sağlanması gerektiğini de sözlerine ekledi.

iha
Yayın Tarihi : 7 Şubat 2008 Perşembe 14:13:33


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?