6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Doğa için OMÜ-LUND işbirliği

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) ve İsveç Lund Üniversitesi'nin birlikte hazırladıkları "Böceklerde kimyasal ekoloji ve yarı kimyasalların uygulamaları" konulu çalışmayla ilgili İsveç Lund Üniversitesi Ekoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Olle Anderbrant, konferans verdi.


OMÜ Fen-Edebiyat Fakültesi Lacivert Salonu'nda verilen konferansa Ziraat ve Fen-Edebiyat Fakültesi öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı. 80'in üzerinde bilimsel yayını ve yürütmekte olduğu çok sayıda projesi bulunan Prof. Dr. Olle Anderbrant, verdiği konferansta böcek türlerinin bireyleri ve böcek ile konak arasındaki iletişimde önemli olan feromon gibi bilgi içerici kimyasalların biyolojik mücadelede nasıl kullanılabileceğine ait metotlar üzerinde durdu. Konferansı değerlendiren

Anderbrant, "Bitkiler üzerinde yaşayan zararlı böcekleri, kimyasal böcek ilaçları kullanmak yerine bilgi içeren feromonlar gibi kimyasallar kullanılarak canlılara zarar vermeden bunlarla mücadele etmenin yolları üzerinde durduk. Türkiye'deki insanlar bu konulara çok ilgililer. Çünkü Türkiye büyük bir tarım ülkesi. Dolayısıyla burasının tarım ülkesi olmasından dolayı canlıların da sayısı fazla. Bu yüzden Türkiye çok önemli bir ülke" dedi.


Projenin Türkiye'deki ayağını yürüten Ondokuz Mayıs Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Eylem Gündüz ise, projeyle ilgili, "İsveç Enstitüsü tarafından desteklenen ve 3 yıldır yürütülen bir proje. Bu projede kayromonlara karşı bir mücadele veriliyor. Bu mücadelede biz zararlı türlerin mücadelesinde yararlı türleri kullanıyoruz. Yararlı türler, kayromon denilen zararlı maddeler salgılıyor. O kayromonlar da yararlı dediğimiz türü kendine çekiyor. Böylelikle o yararlı tür, zararlı türü öldürüyor ve bu şekilde o zararlı türlerin çoğalmasını engelliyoruz" diye konuştu.

İha
Yayın Tarihi : 19 Kasım 2008 Çarşamba 09:20:25


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?