6
Mayıs
2024
Pazertesi
SAMSUN

Doğal mantara dikkat

Havaların yağışlı gitmesiyle bol miktarda çıkan doğal mantar pazarlarda 4 YTL'den satışa sunulurken, uzmanlar ise zehirleyerek ölümlere yol açabilen mantar türlerine karşı dikkatli olunması ve 'emin olunmayan mantarların tüketilmemesi' konusunda uyarıyor.

Samsun'un Vezirköprü ilçesinde artan yağışlar ile birlikte ortaya çıkan doğal mantarların kilosu 4 YTL'den satılıyor. Köylerde yaşayan vatandaşların ormanlık alanlarda çıkan doğal mantar türlerinden olan sarı mantar, kurt kulağı, kuzu göbeği, karaca oğlan gibi çeşitli mantarları toplayarak ilçe pazarında satıp ev ekonomilerine katkıda bulunduğunu kaydeden mantar satıcısı Selami Hilan, yağmurların erken başlaması ile yörede çıkmaya başlayan doğal mantarların pazarda 4 YTL'den alıcı bulduğunu kaydetti. Hilan, günde 50 ila 60 kilo arasında mantar sattığını ifade etti.

Bu arada, Vezirköprü Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Dr. Muzaffer Al , halkın bilmediği mantar türlerini tüketmemesi veya bu konuda uzman kişilere danışarak tüketme yolunu seçmesi gerektiğini söyledi. Gerek farklı yapıları gerekse besleyici özellikleri bakımından mantarlara ilginin geçmişten günümüze süregeldiğini ifade eden Al, "İçinde bulunduğumuz mevsimde mantarların bol miktarda toplanıp tüketilmesi zaman zaman zehirlenmelere yol açmaktadır. Bazı mantar türleri, öldürücü etkiye sahiptir. Bu nedenle emin olunmayan mantarların tüketilmemesi çok önemlidir" dedi.

iha
Yayın Tarihi : 1 Kasım 2008 Cumartesi 11:23:23


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?