2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Doğalgazda ön ödemeli sayaç dönemi

DOĞALGAZDA İSTEYENE ÖN ÖDEMELİ SAYAÇ

SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren dileyen vatandaşların konutlarında ön ödemeli sayaç kullanabileceğini açıkladı. Albayrak, şehrin havasını temizleyebilmek adına kendilerinin tek başına çaba sarf etmelerinin hiçbir anlamının olmadığına da dikkat çekti.

Etibakır Tesisleri misafirhanesinde düzenlediği basın toplantısında, yaptıkları çalışmalar hakkında değerlendirmelerde bulunan SAMGAZ Genel Müdürü Murat Albayrak, 2009 değerlendirmesi, gaz kullanım oranları, doğalgaza geçiş süreci, merkezi sistem yoğunluğu, güvenli ve verimli kullanım, birim fiyat eğrisi ve hava kirliliği oranları hakkında bilgi aktardı.

6 Temmuz 2004 tarihinde lisans aldıklarını, yatırım programı ve proje çalışmalarıyla birlikte 5 Ocak 2005 tarihinde başlayan çalışmaların ardından 29 Ekim 2005 tarihinde lisans bölgelerinin tamamının doğalgazla tanıştığını ifade eden Albayrak, "Samsun'da yaşadığımız en temel problemlerin başında ne yazık ki, mevzuatın tarif etmediği bir mülkiyet anlayışıyla karşı karşıyayız. Birçok dairemiz hala daha arsa tapusuyla el değiştirmekte. Tarife uyduramadığımız, ne yazık ki mevzuatın tarif etmediği bu eksikliği aşmak, vatandaşımızla karşı karşıya kalmak çoğu zaman bizleri yorsa da nihayetinde tamamladığımız bir aksaklık. Bina menfezlerinin havalandırmalarının ne kadar önemli olduğunu, gaz kokusu duyulduğu zaman nelerin yapılıp, nelerin yapılmaması gerekliliğini ve bu konudaki hassasiyetimizi her daim yineliyoruz. En son şartname revizyonu ile son 1 yıldır uygulanan ve geriye dönük olarak da bütün eksiklerinin tamamlanması gayreti içinde bulunduğumuz uyarı levhalarının güncellenmesi ve geriye dönük tesisat kontrollerinin tamamlanması süreci var. Yeni bir değişiklik var, 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren geçerli olacak. Bugüne kadar kamu hariç bütün konut ve özel sektörde uygulamış olduğumuz sadece mal ve hizmet üretim amaçlı tesislerde tesis sahibinin talebi doğrultusunda istemesi durumunda ön ödemeli sayaç modülü olarak yerleştirdiğimiz tahakkuk sisteminde 1 Ocak 2010 tarihinden itibaren Enerji Piyasası Denetleme Kurulu'nun (EPDK) aldığı karar ile dileyen vatandaşlarımız konutlarında ön ödemeli sayaç kullanabilecekler" diye konuştu.

 KÖMÜRLE İLGİLİ DÜZENLEME YOK”

Samsun'da hava kirliliği oranlarının istenilen seviyede olduğunun tespit edildiğini belirten Murat Albayrak, "Netice itibariyle her ne kadar lisans şirketi dahi olsanız sizin ticari kaygılarınız ve ticari tavrınız tarafların ilgisini bu yöne çekmeye itebilmektedir. Biz çok gür bir sesle kirlenen havayı söyleyemedik ama temizlenen taraflarını söylemek noktasında bir sıkıntı görmüyoruz. Doğalgazın yaygın olarak kullanıldığı bölgelerimizde hava temizliğinin ve mevcut değerlerin İl Çevre ve Orman Müdürlüğü ölçümleriyle de istenilen seviyede olduğu tespit edildi. Ancak halen daha şehirdeki ısınma metodu doğrultusunda hemfikir bir tablo oluşturulmuş değil. Bu, Samsun adına üzüntü veren bir durum. Bu açıklamayı SAMGAZ Genel Müdürü olarak yapmaktan üzüntü duyuyorum, çünkü netice itibariyle anlatamadığımız bir hakikat var ortada. Burada da tek müsebbip ne yazık ki SAMGAZ çalışmaları, SAMGAZ alt yapı kapasitesi değil. Burada düzenleme ve denetlemenin olmadığı bir piyasa var. Netice itibariyle EPDK akaryakıtı, doğalgazı, elektriği oturup düzenlerken ilgili mevzuatlarda bütün oturumunu sağlayabilirken, kömürle ilgili bir düzenleme bu memlekette halen yok. Üzerinde gerçekten zaman harcanması gereken bir konu. Birçok parametreyi ciddi manada etkileyen bir konu" şeklinde konuştu.

“FİYATI İZAH EDEMİYORUZ”

Doğalgaz birim fiyatları hakkında açıklamalarda bulunan Albayrak, konuşmasını şöyle sürdürdü: "Aslını söylemek gerekirse, dündeki ciddi hataların faturasını bugün muhakkak ödüyoruz. Doğalgaz piyasasında ciddi manada soru işaretlerinin ve güvensizliğin oluşumu, dün yapılan hatalarla ne yazık ki sağlandı. Dün ne yazık ki 1 liraya çıkan metreküp birim fiyatı bugün 630 kuruş mertebelerinde olmasını izah etmede güçlük yaşadığımız gibi aynı mantık çerçevesinde bunun 1 liraya yaklaşan fiyatını da izah etmekte güçlük yaşıyorduk."

DOĞALGAZDA İSTEYENE ÖN ÖDEMELİ SAYAÇ
İHA
Yayın Tarihi : 23 Aralık 2009 Çarşamba 21:42:02
Güncelleme :23 Aralık 2009 Çarşamba 22:11:00


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?