2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Doğum sonrası ölüme soruşturma

Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde (OMÜ), tansiyon ve damar tıkanıklığı hastalığı bulunan 20 yaşındaki genç kadının normal doğum sonrası hayatını kaybetmesi üzerine soruşturma başlatıldı.


Edinilen bilgiye göre, 2 çocuk annesi Elif Saraç (20), doğum kontrolleri için Samsun Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi'ne başvurdu.

Yapılan tetkiklerde genç kadının sol bacağında enfeksiyon olduğu görülünce Mehmet Aydın Devlet Hastanesi Kalp Damar Genel Cerrahi Bölümü'ne sevk edildi. Burada yapılan kontrollerde genç kadının sol bacağında enfeksiyon ve damar tıkanıklığı (kan pıhtılaşması) olduğu tespit edildi. Genç kadına kan sulandırıcı ilaç ve antibiyotik verilerek tedavisine başlandı.
Doktorlar, damar tıkanıklığı nedeniyle doğum sırasında zorlama gibi bazı gelişmelerin hastaya zarar vereceği ve ölümüne dahi neden olabileceği riski nedeniyle OMÜ'de doğum yaptırılmasını uygun gördü.


Daha sonra doğum için OMÜ'ye başvuran Elif Saraç, kontrollerin ardından raporlarıyla birlikte evine gönderildi. Yaklaşık 1 ay sürekli kan sulandırıcı ilaç tedavisini sürdüren Elif Saraç, normal doğum süresinden önce doğumla ilgili kanaması olunca acil bir şekilde OMÜ Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'na götürüldü. Burada yapılan tetkiklerde sezaryenle doğum yapılması yönünde başka doktorların görüşü olduğu iddia edilen anne, OMÜ'de yeniden yapılan tetkikler üzerine Doç. Dr. M.T.tarafından normal doğuma karar verildi. Ortalama 06.00'dan 20.00'ye kadar suni sancı verilen anne Elif, sağlıklı bir kız çocuğu dünyaya getirdi. 2 gün müşahede altında tutulduktan sonra taburcu edilen genç anne, 1 gün sonra beyin kanaması geçirdi ve 13 günlük yoğun bakım mücadelesini kaybederek yaşamını yitirdi.


Eşi Elif Saraç'ı kaybeden ve 1.5 yaşındaki Ebrar ve annesinin ismi verilen 1 aylık Elif Nur'un bakımını üstlenen eş Muhammet Saraç (27), damar tıkanıklığı nedeniyle eşinin özel durumunun bulunduğunu, doğumun riskli olması nedeniyle OMÜ'ye getirildiğini söyledi. Eşinin durumuyla ilgili tetkiklerin yapıldığını, doktorlarla defalarca görüştüğünü dile getiren Muhammet Saraç, 'eşinin uzun süre doğum sancısı çekmemesi, aşırı zorlamaya maruz kalmaması ve kan sulandırıcı ilaç kullandığı için kan durdurucu iğnelerin vurulmaması' gibi özel durumlarının olduğunu belirtti.

Eşine uzun süre hastanede doğum sancısı çektirildiği ve zorlandığını iddia eden Saraç, eşinin taburcu olduktan sonra aniden rahatsızlandığını, OMÜ Tıp Fakültesi'ne yeniden yatırılan eşinin 13 gün süren hayat mücadelesini kaybettiğini dile getirdi.


Saraç, "Eşimin ihmal sonucu öldüğüne inanıyorum. Bununla ilgili hakkımızı hukuki yoldan arayacağız. Eşim hayatını kaybetti. 2 çocukla birlikte ortada kaldım" dedi.
Doç. Dr. M.Ç. ise yaptıkları tetkikler sonucu normal doğumun uygun bulunduğunu, bu tür hastalarda normal doğum yapılması gerektiğini, hastanın damar rahatsızlıkları dikkat alınarak tüm kontrollerinin yapıldığını, gerekli önlemlerin alındığını ve doktor olarak tüm tıbbi gereklerin yerine getirildiğini kaydetti.
Aile, Cumhuriyet Savcılığı'na suç duyurusunda bulunurken, İl Sağlık Müdürlüğü de iddialarla ilgili soruşturma başlattı.

İha
Yayın Tarihi : 6 Ocak 2009 Salı 16:40:45


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?