2
Mayıs
2024
Perşembe
SAMSUN

Domuz gribi aşıları başladı

RİSK GRUBUNDAKİLERE AŞILAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI

Samsun İl Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, 6 ay ile 59 ay arasındaki çocuklarda ve kronik hastalığı bulanan kişilerde domuz gribi aşılarının yapılmaya başlandığını açıkladı.

Samsun Sağlık Müdürü Dr. Mustafa Kasapoğlu, Bulaşıcı Hastalıklardan Sorumlu Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu ve Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Dr. Okan Karaoğlan ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, domuz gribi salgını nedeniyle kendilerine 7 bin 900 aşı geldiğini, bu zamana kadar toplam 4 bin 219 kişiye domuz gribi aşısı yapıldığını ve bu zamana kadar aşı olanlarda beklenmedik bir yan etki yaşanmadığını açıkladı.

Domuz gribi salgını ile ilgili aşı çalışmalarının sürdürüldüğünü ifade eden Dr. Mustafa Kasapoğlu, "6 ay ile 59 ay arası çocuklara, yaş sınırı gözetmeksizin kronik hastalığı olanlardan gönüllü olanlara yarından itibaren aile sağlığı merkezlerinde aşıları yapılacak. 'Grip kapımızda' sloganıyla yola çıktık. Grip şuanda Samsun'da, salgın geçmiş değil, bu aşılardan herkesin yaptırmalarını istiyoruz. Kronik hastalığı olanlara, hiçbir rapor istemeden hastalığını beyan etmesi kaydıyla aile sağlığı merkezlerinde aşıları yapılacak. Özellikle 8 yaşın altındaki çocuklara 2 aşı birer ay arayla uygulanacak. Aşılarımızın bağışıklaması 14 gün sonra görülmektedir. Ayrıca tüm okullarda domuz gribi aşısı haricinde her yıl yaptığımız Genişletilmiş Bağışıklama Programı çerçevesinde okul aşılarını da yapmaya başladık. Milli Eğitim Müdürlüğü ile bu konu görüşüldü, ailelere bilgi verildi" dedi.

Samsun'da domuz gribi vakaları hakkında sayı vermeyen Dr. Mustafa Kasapoğlu, "Ben sayı tutmaya karşıyım, 30'u geçmiş olabilir. Bütün grip vakalarına domuz gribi diyebiliriz. Çünkü ortalıktaki salgın o. Şu anda insan vücudu tarafından hiç tanınmayan virüs bu virüs, çok rahat ve hızlı salgın yapabiliyor. Allah'tan öldürücü etkisi çok düşük" diye konuştu.

Kasapoğlu, Kocatepe İlköğretim Okulu'nda bir öğrencide domuz gribi virüsünün çıkıp çıkmadığıyla ilgili soruya ise, "Doğrudur, çocuk istirahatte, okula gitmiyor" şeklinde cevap verdi.

Kendisinin aşı olduğunu, çocuklarına aşı yaptıracağını belirten Dr. Kasapoğlu, "Bu aşının normal yaptırdığımız mevsimsel grip aşısından üretim ve sunum aşısından hiçbir farkı yok. Artık mevsimsel grip aşısı dediğimiz aşı bu aşı. 'Bu aşıyı yaptırın' diye hem Sağlık Bakanlığı hem de bilim adamları söylüyor. Ben özellikle yakın çevreme aşı olmalarını söyledim. Her ilacın, her aşının bir yan etkisi mutlaka vardır. Aşı endikasyonu mevcuttur, çünkü salgın vardır. Ben kendim aşı oldum, yakınlarıma ve çocuklarıma da vurduracağım" şeklinde konuştu.

Türkiye'de bu zamana kadar yapılan aşılar sonrasında önemli bir yan etkiye rastlanılmadığını söyleyen Sağlık Müdür Yardımcısı Dr. Erdinç Özoğlu, " 'Komşunun ilacı bana iyi gelir' diye kullanıyoruz, korkmuyoruz. 'Kocakarı ilacı' diye tabir edilen bilimsel olmayan ilaçları kullanıyoruz, korkmuyoruz. Her gün fokur fokur sigara içiyoruz, korkmuyoruz. Koskoca bilim adamlarının önerdiği bu aşıdan korkuyoruz. Burada bir çelişki var. Avrupa'da milyonlarca kişiye aşı yapıldı, Çin'de 13 milyon kişi aşılandı, önemli bir problemle karşılaşılmadı. Türkiye'de 250 bin kişiye aşı yapıldı, önemli bir yan etki olmadı" açıklamasında bulundu.

RİSK GRUBUNDAKİLERE AŞILAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
RİSK GRUBUNDAKİLERE AŞILAMA ÇALIŞMALARI BAŞLADI
İHA
Yayın Tarihi : 16 Kasım 2009 Pazartesi 16:45:03
Güncelleme :16 Kasım 2009 Pazartesi 17:15:03


Bu haber hakkında yorum yazmak ister misiniz?